Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Svenskspråkiga delen av FNB läggs ned

Publicerad: 9 november 2017, 06:55

Vid årsskiftet läggs den svenskspråkiga delen av den finländska nyhetsbyrån FNB ned. Tio fastanställda journalister påverkas av beslutet.


Beslutet att lägga ned fattades med anledning av att de finlandssvenska mediebolagen KSF Media och HSS Media i våras sade upp sina avtal med FNB, rapporterar Svenska Yle. Förlusten av kunderna gjorde att det inte längre fanns några förutsättningar för nyhetsbyrån att fortsätta med den svenska verksamheten. Efter att samarbetsförhandlingarna i går avslutades stod det klart att nyhetsbyrån går från att vara tvåspråkig till enspråkig.

På FNB arbetar i dag tio fastanställda journalister. Nu utreder Svenska Yle möjligheten att sysselsätta några svenskspråkiga redaktörer på den finskspråkiga redaktionen, säger Mika Pettersson, chefredaktör och vd till Svenska Yle.

Mika Pettersson säger att nedläggningen innebär en stor förlust för den finlandssvenska minoriteten samt påverkar förmedlingen av nyheter från Finland till övriga Norden.

KSF Media, HSS Media och Åbo Underrättelser fattade tidigare i höst beslut om att starta en gemensam nyhetsbyrå som styrs via Svensk Presstjänst. Verksamheten drar i gång i november under ledning av journalisten Anna Back.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.