Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Svenska riksdagsmän nominerar Politkovskaja till fredspriset

Publicerad: 25 oktober 2006, 13:32

Svenska Dagbladets förra politiska chefredaktör Mats Johansson och tre andra riksdagsmän har nominerat den mördade ryska journalisten Anna Politkovskaja till Nobels fredspris.


Brevet till den norska nobelkommittén är undertecknat av Mats Johansson, Rolf Gunnarsson, Henrik von Sydow och Hans Wallmark, alla moderata riksdagsmän. De skriver att Anna Politkovskaja var en Rysslands ledande journalister och att mordet kan förklaras med att hon utgjorde ett hot mot mörka krafter. Ett fredspris skulle bidra till att hennes texter skulle leva vidare och spridas över världen:
”Ett sådant val av pristagare skulle också markera det fria ordets betydelse för fred och demokrati. Det är ingen tillfällighet att Anna Politkovskajas rapportering från kriget i Tjetjenien och korruptionen i Ryssland väckte sådant motstånd från ledande kretsar i ett land där yttrandefriheten kringskärs under allt hårdare dekret från statsledningen, eftersom just det fria flödet av information till och mellan medborgarna är en hämsko på dem som vill bruka makten för egen politisk och ekonomisk vinning genom våldsanvändning.
Ytterligare ett skäl för detta val är det sorgliga faktum att Anna Politkovskaja inte är den första och sista journalist som mördas i tjänsten. Hundratalet kolleger dör och fängslas årligen, tusentals förföljs, världen runt, inte bara i krigszoner och diktaturer.
Ett pris som uppmärksammar detta faktum skulle tjäna som en stark symbolisk signal för alla dem som arbetar för att sprida yttrandefriheten över världen och försvåra för de makthavare som vill fortsätta att förtrycka sina folk utan besvärande insyn från omvärlden.”
De fyra riksdagsmännen har inte kontrollerat om priset kan delas ut postumt.
– Vi menar att det vore rimligt att göra det i vilket fall som, säger Mats Johansson.
– Förslagsvis kunde hennes släktingar placera pengarna i en stiftelse med syftet att stödja det fria ordet varhelst det är hotat.
Anders  Ahlberg

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.