Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Svenska medier kräver att mördarna straffas

Publicerad: 9 oktober 2006, 06:05

I ett gemensamt uttalande från företrädare för medieföretag och branschorganisationer ställs krav på att mördarna grips och straffas:


”Journalister och representanter för ett samlat Mediesverige tog idag med sorg och chock och emot budskapet att den ryska journalisten Anna Politkovskaja brutalt mördats i Moskva.

Anna Politkovskaja, som många gånger besökt Sverige, har med stort mod och kritiska ögon bland annat bevakat kriget i Tjetjenien och gisslandramat i Beslan. Hon har för sitt orädda arbete hotats till livet och utsatts för förgiftningsförsök.

Mordet på Anna Politkovskaja är ett i raden av allt fler planerade och systematiska angrepp på journalister världen över. Journalistyrket har alltid varit farligt och många journalister har genom åren gått en våldsam död till mötes då de bevakat krig och kriser. Under senare år har en otäck utveckling pågått och det är inte längre bara olyckshändelser som drabbar journalister. Idag dör journalister allt oftare därför att makthavare, organiserad brottslighet och våldsverkare vill tysta dem.

Internationella krav på polisutredningar för att ställa mördarna inför rätta har också mötts med ineffektivitet eller ren ovilja i alltför många länder. Krav på oberoende undersökningar har oftast avvisats, men efter mordet på Anna Politkovskaja ställer vi med förnyad styrka kravet att mördarna måste gripas och straffas. Ett mord på en journalist är också ett mord på det fria ordet och ett angrepp på demokratin.”

Agneta Lindblom Hulthén, ordförande Journalistförbundet
Stig Fredrikson, ordförande Publicistklubben
Ove Joanson, styrelseordförande Sveriges Radio
Peter Örn, VD Sveriges Radio
Christina Jutterström, VD Sveriges Television
Hans Larsson, ordförande Sveriges Tidskrifter
Barbro Fischerström, VD TidningsUtgivarna
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.