Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Svenska medier ignorerar Södra Afrika

Det var presidentval i Zambia i tisdags (20/1). Och igår utsågs Zambias nye president Edgar Lungu. Det vet de flesta svenskar inget om.

Publicerad: 26 januari 2015, 11:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I varje fall de som hämtar sin nyhetsinformation från de största svenska medierna till exempel SVT, Dagens Nyheter och Expressen/Aftonbladet. Samtidigt som informationsutbudet ökar och blir alltmer omfattande blir de ledande svenska nyhetsmedia  alltmer restriktiva. Jag vet. Jag har i tre år försökt sälja in bra nyheter från Zambia och Södra Afrika. Ständigt nobben.

Pia Skagermark, utrikeschef på Dagens Nyheter, meddelar att DN inte längre köper in den här sortens artiklar.

Ingrid Thörnqvist, utrikeschef på Sveriges Television säger: Tack för erbjudandet men vi tror inte vi kan få in detta i våra program.

Tomas Dur Fläckman, redaktionschef på tidningen Vi: Tack för förslag. Tyvärr måste vi tacka nej vi har ingen plats förrän i marsnumret. Dessutom har vi mycket utland på ingång, så vi ligger lågt med inköp.

Olle Zachrison, redaktionschef på Svenska Dagbladet skriver: Mejla vår utrikesred jesper.sunden@svd.se! Det gör jag förstås, men får inget svar.

Det får jag inte heller från Lena Mellin/Jan Helin på Aftonbladet eller Thomas Mattsson på Expressen.

Zambia, ett vänligt land med 14 miljoner innevånare på en yta ungefär som Sverige och Norge är en relativt stabil demokrati som nu sökte sin sjätte president. Landet har en stadig tillväxt på 6-8 procent och betraktas som en av de afrikanska lejonekonomierna, lovordad bl a av förre finansminstern Anders Borg.

Zambia är utan tvekan en del av det positiva krafterna i Afrika. Skamligt nog är fortfarande 60 % under fattigdomsgränsen, som innebär att man tjänar mindre än 1,5 dollar om dan. Förfärande nog är bara 4 % av landsbygden elektrifierad. Men man har höjt minimilönerna, fortsätter vägutbyggnaden, över 95 % går i skolan och medklassen blir större; här i Lusaka byggs det mängder av nya hus, köpcentrana utökas varje halvår och det är den svarta, afrikanska medelklassen som är dominant i affärerna.

Zambia har stora naturtillgångar, framför allt koppar, men har som så många andra afrikanska länder haft svårt att fördela rikedomarna till de fattiga.

Det var detta jag försökte intressera de svenska medierna med den 20 januari:

Idag är det presidentval i Zambia.

När president Sata dog i cancer i slutet av oktober anmälde sig 30 personer som presidentkandidater, däribland presidentens fru och son och den förre presidentens son. Valrörelsen har varit ganska smutsig med slagsmål, förtal  och domstolsförhandlingar.

Nu står kampen mellan två personer Edgar Lungu som företräder majoritetspariet Patriotic Front, med band till sitt systerparti Mugabes PF i Zimbabwe, och Hakainde Hichilema, en stenrik affärsman, som företräder ett mer marknadsliberalt parti.

Valet sker idag, då det också är helgdag här i Zambia, men resultatet kommer tidigast imorron, förmodligen först på torsdag. Den nya presidenten installeras på fredag.

Sverige deltar med ambassadören Lena Nordström  som flera andra EU-länder som valobservatör och Sverige har skänkt 600 000 dollar i bidrag till valförfarandet.

Zambia firade 50 år av självständighet i september och har sedan 1991 efter flera år av enpartistyre varit en demokrati där valresultaten gäller. Den nya presidenten blir Zambias sjätte. Den förste Kenneth Kaunda är idag 90 år och förmodligen Zambias populäraste person.

Nu blev hela valprocessen fördröjd på grund av häftiga regn och stora översvämningar, över 21 000 människor kunde inte ta sig till vallokalerna, men de fick chansen igen dan därpå.

Nu kommer jag ändå att skriva om valet på seniorsajten Nyfiken Grå, www.nyfikengra.se, medan de stora svenska nyhetsmedierna struntar i alltihop.

Trist.

Janne Andersson Lusaka, Zambia

Tidigare Redaktionschef och Tittarombudsman på TV4, Gästprofessor på Södertörns högskola, har jobbat som journalist på ABC, Aktuellt, Dagens Eko och Aftonbladet.

Janne Andersson

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev