Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Svenska mediehus vittnar om hur hoten mot journalister ökar

Publicerad: 18 april 2017, 07:04

Kulturnyheterna har frågat fem av Sveriges största medier hur hotbilden mot deras journalister ser ut och hur den har förändrats över tid. Samtliga svarar att den ökat. Och flera upplever att sociala medier har blivit en plats för systematiska trakasserier och hot samt för att stoppa granskningar.

Ämnen i artikeln:

Eskilstuna-Kuriren

Hatet och hoten mot journalister ökar. Det visar resultatet av en enkät som Kulturnyheterna gjort. Expressen, Dagens Nyheter, SVT, Göteborgs-Posten och Aftonbladet beskriver alla hur hoten och trakasserierna ökar – både mot anställda medarbetare, men också mot deras familjer.

I februari gjorde Eskilstuna-Kuriren en granskning av det organiserade och systematiska näthatet. I fokus stod Youtube-kanalen Granskning Sverige vars arbetsmetod är att vid upprepade tillfällen ringa journalister, makthavare och opinionsbildare från dolda nummer för att spela in, klippa om och därefter publicera en ofta kraftigt förvanskad version av samtalet på sin egen kanal. Medievärlden har tidigare rapporterat om att Eskilstuna-Kurirens redaktion utsatts för systematiska trakasserier.

Expressen följde upp EK:s granskning genom att avslöja namnet på huvudpersonen bakom nätverket. Efter publiceringen fick tidningens chefredaktör Thomas Mattsson samt en reporter på tidningen hembesök av två personer med högerextrema kopplingar.

”De här grupperna jämför sig med Uppdrag granskning, Expressens undersökande journalister och Kalla Fakta när de står där och ringer på dörren. Men det går inte att göra den jämförelsen. Vi talar om etablerade medieföretag som arbetar i en grundlagsskyddad verksamhet, det förelägger yrkesetik och publicistiska principer. Jag tror inte det här är mediekritik, jag tror att det här är politik där man försöker få så många som möjligt att ansluta sig till en främlingsfientlig rörelse”, säger Thomas Mattsson till Kulturnyheterna.

Helene Lööw, näthatsexpert och docent i historia som forskat på bland annat högerextrema miljöer, hatbrott och samhällets motreaktion säger till Kulturnyheterna att problemet med de omfattande hatkampanjerna är gammalt men att arenan är ny.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev