Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Svenska medieaktörer: rösta för Publishers’ Right

Publicerad: 11 september 2018, 04:31

I ett gemensamt upprop uppmanar TU, Sveriges Tidskrifter och Journalistförbundet de svenska parlamentarikerna att rösta för en ny upphovsrättslagstiftning som ger journalistiken ett starkare skydd.


Ämnen i artikeln:

EU

I uppropet skriver de; ” För tidnings- och tidskriftssektorn är det ett allt större problem att vissa kommersiella aktörer tillskansar sig mer och mer av de annonsintäkter som tidnings- och tidskriftsinnehåll genererar, utan att betala för innehållsproduktionen. Det är därför helt centralt att förutsättningarna för att kunna producera kvalitétsjournalistik stärks. Den föreslagna rättigheten är en viktig del i en sådan utveckling vars primära syfte är att få inbringa pengar för journalistiken, inte att stämma för intrång”.

Omröstningen hålls på onsdag, och de svenska branschorganisationerna uppmanar de svenska EU-parlamentarikerna att rösta för Publishers’ Right.

”Det finns naturligtvis aktörer vars maktpositioner skulle påverkas av en Publishers’ Right, aktörer som nu för en högljudd kamp mot en sådan rättighet. Vi, som företräder de olika delarna av den bransch som faktiskt berörs, är dock övertygade om att en Publishers’ Right kommer att vara ett viktigt instrument för att kunna se till att användning av journalistiskt material sker på rimliga villkor”, skriver de.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

EU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.