Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Svenska journalister tränger ut finländska i Finland

Publicerad: 18 mars 2016, 07:20

Konkurrensen om sommarvikariaten på de finländska redaktionerna har hårdnat sedan svenska erfarna reportrar gett sig in i matchen.


I dag slåss finländska och svenska journalister om vikariaten på de finlandssvenska tidningarna. Och när de finländska redaktionerna tar in sommarvikarier från Sverige blir allt fler finländska journalister utan vikariat, skriver Journalisti.

Svenska Kulturfonden delar tillsammans med Konstsamfundet ut stipendier till journaliststuderande för sommarpraktik på samtliga finlandssvenska dagstidningar. Det går också att söka stipendier genom Harry Schaumans Stiftelse som erbjuder finansiering för sex sommarpraktikplatser på HSS Medias tidningar.

Utan stiftelsefinansieringen skulle det vara kris inför den här sommaren. Antalet platser har minskat drastiskt under de senaste fem åren och utan stipendium är det numera svårt att få sommarjobb på redaktionerna, säger Ari Nykvist, universitetslärare på Åbo Akademi.

Ari Nykvist berättar vidare för Journalisti hur han identifierat en växande trend där finländska redaktioner tar in sommarvikarier från Sverige. Det gör att en redan tuff situation blir än svårare för de finländska journalisterna:

Konkurrensen om de få platser som finns blir ännu hårdare när det finns erfarna reportrar från Sverige tillgängliga.

Stiftelsernas stöd för sommarpraktik beskrivs av Pär Landor på Åbo Underrättelsers redaktion som ett otroligt viktigt tillskott under rådande ekonomiska omständigheter. På hans redaktion tar de in fem sommarvikarier varav tre är stipendiater. För Pär Landor är det viktigt att hitta kompetenta personer som kan hela printområdet samt det mesta inom webb. Han bekymras av att rörelsemånen minskat så till den grad att redaktionen i dag enbart vågar satsa på säkra kort:

Varje praktikant är ny hos oss och därför är det svårt att veta hur stort ansvar var och en är beredd att ta. Förr kunde man ta in också någon som saknade journalistutbildning, men hade andra kompetenser. säger Pär Landor.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.