Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Svensk fotograf greps i Västsahara

Publicerad: 20 februari 2007, 16:31

Den svenske fotografen Lars Björk greps i går i El Aaiún, huvudstad i marockansk-kontrollerade Västsahara. Han hölls kvar i 19 timmar,


Lars Björk greps då  han fotograferade unga  sahrawis som viftade med Polisarios flagga.
Under den tid som han var frihetsberövad förhördes han under fyra timmar. Han fråntogs han kamera och pass. Polisen anklagade honom för att vara en Polisario-spion och för att vara den som organiserat demonstrationen.
Lars Björk  är frilans och arbetar bland annat för TT. Han reste till Västsahara för att rapportera om den smuggling av immigranter som förekommer. För ungefär en vecka sedan fick han på sitt hotell besök av  en tjänsteman från kommunikationsministeriet som talade om för honom att han inte hade rätt att arbeta eftersom han saknade ackreditering. Det brev som redaktionen han arbetade för sände till de marockanska  myndigheterna i december räckte inte. Han skulle ha sänt ytterligare ett brev till myndigheterna alldeles innan han reste.
Reportrar utan gränser kritiserar gripandet, liksom de vaga  kriterierna för ackreditering, vilka gör att journalister inte kan arbeta fritt.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.