Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SvD släpper ny mobilsajt

Publicerad: 17 januari 2013, 13:00

Idag är det premiär för Svenska Dagbladets nya mobilsajt. Under året kommer den att utvecklas ytterligare och få egna redaktörer. UPPDATERAD.


Ämnen i artikeln:

SvD

Den nya mobilsajten har samma formspråk som övriga plattformar: typsnittet Sueca och samma färger och vinjetter som på webben och i tidningen.

Mobilsajten har också några nya mobilspecifika tjänster: nyhetsdygnet i bilder, (ett blädderbart bildspel), aktuellt väder, trafikinformation och kollektivtrafiksinformation.

Startsidan innehåller nu mycket mer information än tidigare, och de olika sektionerna har fått egna zoner som går att bläddra horisontellt (svajpa) redan på förstasidan.

Vi har lyckats väldigt bra med svajpandet, när det gäller nyhetsdygnet, bildspel, webb-tv och de olika sektionerna, säger Fredric Karén, chef SvD.se.

I dagsläget fylls mobilsajten automatiskt med innehållet från webben, men efter sommaren får mobilsajten egna redaktörer (1-2 tjänster).

Då är ambitionen att vi ska redigera mobilsajten helt oberoende av webbsajten. Och eftersom användandet sker på andra tider kommer vi att få lägga mycket kraft på morgonen.

Mobilsajten går att nå via webbläsaren, eller via applikationer för Iphone, Android och Windowstelefoner.

Apparna visar mobilsajten, men har också en del extra funktioner: en ”drag to update”, en verktygslåda i botten och en ”senaste nytt”.

Apparna kommer att byggas ut under våren, bland annat kommer vi att kunna erbjuda nyhetsflashar från Näringsliv.

Även när det gäller annonsformat utlovas nya, innovativa lösningar, under det kommande året.

Vad har ni för mål med den nya sajten?

I början av augusti när vi startade projektet var målet 500 000 unika besökare 2013. Men förra veckan hade vi 477 000 unika besökare för den gamla sajten. Kan vi nå 700 000 unika besökare under året skulle det vara väldigt bra.

Vad har ni för intäktsmål?

Vi har högt ställda intäktsmål som jag inte kan kommunicera. Men de är mångdubbelt högre än för 2012.

Teamet som utvecklat nya mobil.svd.se: projektledaren Johan Silfversten Bergman, utvecklingsansvarige: Calle Österlind, systemutvecklarna Daniel Halldin, Simon Larsson och Olle Morén och såklart våra duktiga konsulter från Mobiletech och Oktavilla.

Fredric Karén har bloggat om den nya sajten.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

SvD

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.