Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SvD frias för SCA-artiklar

Publicerad: 3 juni 2016, 08:16

PON slår fast att publiceringarna var motiverade.


Ämnen i artikeln:

SvDSCA

I samband med SvD:s granskning av SCA publicerade tidningen ett antal artiklar om företagstopparnas privata användning av SCA:s affärsflyg och jaktanläggningar.

Den tidigare styrelseordföranden, Sverker Martin-Löf, anmälde bland annat publiceringar i vilka tidningen skrivit att affärsplanen använts för privat nyttjande till Allmänhetens pressombudsman (PO), som avskrev ärendet. Martin-Löf överklagade dock avskrivningen och efter det har PON granskat en rad formuleringar i artiklarna samt tagit ställning. Men inte heller nämnden finner skäl till att klandra SvD.

Sverker Martin-Löf menade i anmälan att:

1. Publiceringarna innebar ett påstående om att anmälaren gjort sig skyldig till brottsligt förfarande.

2. Publiceringarna saknade stöd i sådan journalistisk utredning och faktakoll som krävts, samt att SvD underlåtit att korrigera felaktigheter.

3. Anmälaren inte givits adekvata möjligheter till samtidigt bemötande.

PO menar att granskningen av hur SCA:s ledning använde affärsflyget och jaktanläggningarna var motiverat. PO skriver också:

Jag finner inte att publiceringarna innehåller påståenden om brott, utan att det rör sig om redogörelser för vad tidningen funnit vid sin granskning.

Inte heller finner jag att tidningen brustit i att ge anmälaren möjlighet till bemötande av uppgifterna inför publiceringarna.

PO bedömer vidare att SvD inte tillfogat Sverker Martin-Löf en oförsvarlig publicitetsskada.

PON går på PO:s linje och slår fast att SvD:s uppgifter varit motiverade mot bakgrund av den information som kommit fram.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SvDSCA

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev