Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SvD behöver presstöd oavsett vinst

Publicerad: 14 september 2010, 06:14

Presstödet är nödvändigt. Både för de enskilda tidningarna och för den sunda konkurrensen som sådan, säger Raoul Grünthal, vd för Schibsted Sverige.


Ämnen i artikeln:

Raoul Grünthal

På frågan om hur beroende Svenska Dagbladet är av presstödet säger Raoul Grünthal att det inte finns något enkelt svar. Historiskt sett har stödet varit viktigt för att upprätthålla konkurrensen. Och trots att Svenska Dagbladet går med vinst finns det ett behov av stödet.

Produktionsstödet fungerar både långsiktigt och strukturellt och bidrar i många fall till att det finns mer än en tidning. Hur framtiden blir vet vi inte men tittar vi bakåt så skulle det ha varit tidningsmonopol i Stockholm utan presstödet, säger Raoul Grünthal.

Precis som Skånskans vd Thomas Grahl tror Grünthal inte heller på en modell där presstödet faller bort vid vinst. Eftersom alla morgontidningar i Sverige, enligt Grünthal, får presstöd i någon form och dessutom gör eller har gjort vinst i perioder skulle det inte fungera.

Det är ingen framkomlig väg. Att koppla stödet till ett bolags mer eller mindre kortsiktiga vinster är inte lyckat.

Nedtrappningen av presstödet blir givetvis kännbart för Svenskan men vanan vid utmaningar tror Grünthal kan underlätta.

Utmaningarna i morgontidningsbranschen blir allt större och visst blir det tufft när stödet sänks. Samtidigt har Svenska Dagbladet lång erfarenhet av effektiviseringar och utmaningar. Det är något man har fått vänja sig vid i en tuff bransch.

När det gäller nivåerna på produktionsstödet är Raoul Grünthal kritisk. Mindre tidningar i mindre städer får uppemot 30 procent av sina kostnader täckta av stödet, medan det rör sig om betydligt lägre nivåer i stora städer, enligt Grünthal som menar att systemet tenderar att uppmuntra till konkurrens mer på landsorten än i storstaden.

Samtidigt är han, liksom Thomas Grahl, nöjd med den breda uppslutningen kring förändringarna. Att det finns en politisk konsensus runt presstödet både i Sverige och att det gillas av EU-kommissionen ser han som en stor fördel.

Trots den utdragna processen tycker jag att vi har landat i ett nytt system som är det bästa jag känner till. Det är genomarbetat, det uppmuntrar till konkurrens och motverkar monopol och maktkoncentration. Det kan mycket väl bli en modell för andra länder, säger Raoul Grünthal.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Raoul Grünthal

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev