Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Studio Ett och Meny fällda av Granskningsnämnden

Publicerad: 14 september 2009, 09:03

Granskningsnämnden har fällt P1:s Studio Ett  och samma kanals Meny. Studio Ett fälls för att Samhall inte fick bemöta den kritik som kom fram i en undersökning som SR gjort och som innehöll kritik mot bolaget. Meny fälls för omotiverat gynnande.


Ämnen i artikeln:

SRStudio EttGranskningsnämnden

Enligt undersökningen ansåg många arbetsförmedlare att utvecklingen i Samhall hade försvårat för de funktionshindrade som har störst behov av skyddat arbete. I inslaget sades att Samhall förändrat sin verksamhet och inte längre hade lika mycket egna verksamheter.

En man intervjuades som hade fått förtidspension efter samtal mellan Försäkringskassan och Samhall och var bitter över detta.

Nämnden konstaterade att Samhall inte gavs möjlighet att kommentera kritiken. Inslaget stred därför mot kravet på opartiskhet.

I Meny intervjuades en elitfotbollsspelare som också hade skrivit en kokbok. Enligt nämnden fanns det självfallet ett betydande informations- och underhållningsvärde
i ett inslag där en framgångsrik idrottsman berättar om sina kostvanor och ger tips och råd för personer som tränar mycket.

De upprepade omnämnandena av kokboken tillsammans med den avslutande informationen om inköpsställen medförde ett gynnande som gick utöver vad som var motiverat av ett informations- och underhållningsintresse, skriver Granskningsnämnden.

Nämnden har beslutat att ansöka hos länsrätten om att SR ska betala 50 000 kronor i särskild avgift.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev