Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Strejken avblåst Unionen backar

Publicerad: 21 april 2016, 12:33

Arbetsdomstolen har ännu inte tagit ställning i fredspliktfrågan, men Unionen stoppar ändå strejken.

Ämnen i artikeln:

SVT

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I ett uttalande på Unionens hemsida säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert att Arbetsdomstolens beslut öppnar för olika tolkningar, men han konstaterar vidare att: Unionen gör ändå bedömningen att konsekvensen blir att lagda varsel inte kommer att verkställas. Därmed bryter inte någon strejk ut i morgon.

Andreas Modig, jurist och tidigare ombud i Arbetsdomstolen, skriver i ett mejl till Medievärlden att AD:s beslut är ett tillfälligt sådant och att det därmed gäller tills målet i sakfrågan slutgiltigt prövats:

”Man måste alltså komma ihåg att själva stötestenen har facken rätt att strejka för att sätta tryck på arbetsgivarna för att få igenom sina avtalskrav på flexpension? inte har avgjorts av Arbetsdomstolen. Möjligen kan man anse att det interimistiska beslutet ger en föraning om hur frågan kommer att bedömas slutligt av Arbetsdomstolen, men det är inte alls säkert den har gjort sin prövning på det lilla material som finns tillgängligt nu, och utan att till exempel förhör med vittnen har kunnat hållas.”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev