onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Stort stipendium till grävande DN-reporter

Publicerad: 7 december 2004, 13:50

Dagens Nyheters reporter Ingrid Carlberg har fått 140 000 kronor av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för att undersöka "den svenska SSRI-revolutionen".


Det var i DN Söndag den 5 september i år som Ingrid Carlberg i ett fyra spaltmeter långt reportage, ”Må bra till varje pris”, utförligt berättade om en ung kvinna som begått självmord genom att ta en överdos antidepressiva tabletter. Hon granskade också processen när de nya antidepressiva medicinerna godkändes och fann flera missförhållanden.
Reaktionerna på hennes artkel lät inte vänta på sig. – De var kopiösa, jag har aldrig fått sådana reaktioner, framför allt inte  på en så lång text, säger hon.
Både patienter och läkare hörde av sig. I dag är hennes dator på jobbet en enda fallbank. Även bokförlag gjorde sig påminda och ville att hon skulle gå vidare och utveckla sitt ämne. I dagarna har Ingrid Carlberg skrivit kontrakt med Norstedts förlag om en reportagebok.
Med all sannolikhet blir det fram i vår som hon kan ta sig tjänstledigt för att arbeta med kartlägga SSRI-revolutionen. SSRI är en engelsk förkortning, som på svenska ska uttydas selektiva serotoninåterupptagshämmare. (Serotonin och är en signalsubstans i hjärnan.)
KARIN LINDELL

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev