Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Storstadsstödet offras – men hur snabbt?

Publicerad: 1 februari 2008, 08:35

Höjningen av presstödet som beslöts 2006 ska genomföras från 1 januari 2009, och storstadsstödet som det ser ut idag kommer att försvinna, det är regeringens linje i den fortsatta diskussionen med EU-kommissionen. Men hur snabbt storstadsstödet ska trappas ner är oklart: fem år är Sveriges position. Kommissionen vill att det går betydligt snabbare.


Konstitutionsutskottet har idag fått ny information om regeringens förhandling med EU-kommissionen. Uppgifterna från förra veckan bekräftas:

Det särskilda storstadsstödet, som idag går till Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet ska avvecklas, eller omformas. I sin mest drastiska form betyder det att nästan 50 miljoner av deras årliga stöd försvinner. Från 65 miljoner kommer de att sänkas till den högsta nivån i stödet i övrigt, idag 15 miljoner.

Kommissionen vill att det sker snabbt, Sveriges hållning är att den måste få ta fem år.
Ingvar Svensson, ledamot i konstitutionsutskottet för kristdemokraterna och engagerad i presstödsfrågan, menar att Sverige inte ska ge sig vad det gäller nertrappningen utan ”motivera den bättre”.

I övrigt ska uppräkningen av presstödet som beslöts i juni 2006 genomföras. De högre nivåerna ska gälla från 1 januari 2009. Dock utan retroaktivitet: De pengar presstödstidningarna räknade med i högre stöd för 2007 och 2008 kommer inte att betalas ut.

Om storstadsstödet minskas med sammanlagt 100 miljoner vill socialdemokraterna att pengarna inte lämnar systemet. Helene Petersson, socialdemokratisk ledamot i konstitutionsutskottet, säger att det i Sören Thunells presstödsutredning, som hon själv satt med i, fanns förslag som i så fall kan genomföras.

– Till exempel stöd till minoritetstidningar och nättidningar.

Ingvar Svenssson, kd, säger att det inte finns några planer för dessa pengar.

– Anders Borg lägger väl beslag på dem.

Oppositionen är starkt kritisk inte bara till den kraftiga nertrappningen av storstadstödet utan också till hur presstödsfrågan hanterats av regeringen. Någon bred diskussion över blockgränsen har inte förekommit. Första information om regeringens position i diskussionerna gavs till konstitutionsutskottet förra veckan.

– Vi kommer att KU-anmäla saken, säger Helene Petersson.
– Vi har blivit vilseförda.

När förhandlingen med EU-kommissionen är avslutad kommer presstödet att bli en fråga för riksdagen i form av en proposition från regeringen.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.