Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Stor förvirring kring AD:s besked i fredspliktsfrågan

Publicerad: 21 april 2016, 11:10

Fortfarande oklart om fredsplikt råder beskedet från Arbetsdomstolen svårtolkat.

Ämnen i artikeln:

SVT

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Vid 14 i dag hade Arbetsdomstolen aviserat att man skulle komma med sitt beslut i frågan om Unionen och Sveriges Ingenjörer har rätt att strejka i pensionsfrågan, vilken Medievärlden tidigare rapporterat om i en rad artiklar. Domstolens ställningstagande i frågan är avgörande för om och i så fall när en strejk kan bryta ut.

Facket har begärt att ett beslut ska fattas skyndsamt ett så kallat ”interimistiskt beslut”. Men i dag kom AD:s besked och däri står att: ”Arbetsdomstolen avslår arbetstagarförbundens yrkanden om interimistiska beslut”.

Meningen skapade stor förvirring under eftermiddagen. Almega drog slutsatsen att strejken därmed är stoppad, medan Unionen tolkade beskedet som att en strejk fortfarande kan bli aktuell. Och så tolkade också strejkforskaren Christer Thörnqvist domen i SR:s livesändning:

”Jag tror detta betyder att AD väljer att inte ta ställning i frågan. Då bör facken kunna gå i strejk”.

Sveriges Radio skriver: ”Såväl Unionen som Sveriges Ingenjörers kommunikationsavdelningar meddelar Ekot via sms att man fortfarande håller på att analysera vad det 16 sidor långa beslutet från Arbetsdomstolen innebär i praktiken.”

Medievärlden har sökt AD för att få en förklaring kring hur beslutet ska tolkas, men de har valt att inte kommentera beslutet.

MSB: SVT:s nyhetsverksamhet bör undantas från konfliktåtgärderna

Uppskjuten strejk på SVT

Strejk kan ge tittarna svart i rutan

Unionens varsel rör 800 på SVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev