Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Stoppa jaktsäsongen på journalister”

Publicerad: 16 april 2015, 09:48

Kulturminister Alice Bah Kuhnke och Unesco i gemensamt utspel om pressfrihet.


Ämnen i artikeln:

Alice Bah Kuhnke

Sverige har presenterat ett förslag för FN:s organ för utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation, Unesco, om insatser för att öka journalisters säkerhet. I en gemensam debattartikel med Sveriges representant i Unescos styrelse, Amelie von Zweigbergk, lyfter kulturminister Bah Kuhnke statistik som visar att hot och trakasserier mot journalister ökar. Enligt Unescos siffror leder också färre än ett av tio journalistmord till att en gärningsman döms.

Unesco har enligt debattörerna ett ”kärvt budgetläge” och Sverige har därför valt att fyrdubbla sitt stöd, vilket gör oss till en av de största givarna. Motkravet som Sverige ställer är att ”Unesco måste prioritera press- och yttrandefrihetsfrågorna eftersom Unesco har ett särskilt ansvar för att främja press- och yttrandefrihet inom FN-familjen. I ljuset av den senaste tidens utveckling, vore något annat, än att ta detta ansvar, otänkbart.”

Förslaget som Sverige nu lagt i Unescos styrelse riktas mot tre centrala aktörer:

”Regeringar – har huvudansvaret för att skydda sina medborgare. Därför måste vi sätta tryck på dem så att de följer upp journalistmord och genomför den globala handlingsplanen, UN Plan of action on the safety of journalists and the issue of impunity, samt skapar nödvändiga nationella förutsättningar för mediefrihet.

FN-systemet – måste bli bättre på att samordna sina insatser och hjälpa länder att bygga upp dels medvetenhet, dels kapacitet i denna viktiga fråga.

Medieägare – bör samlas på internationell nivå för att diskutera hur de kan arbeta för att öka skyddet för journalister. Vi föreslår därför att Unesco bjuder in medieägare till ett samtal om gemensamma utmaningar och hur dessa kan bemötas.”

Debattartikeln avslutas med en hänvisning till  journalisten Martin Schibbye, som myntat uttrycket ”jaktsäsong på journalister”: ”Det ligger skrämmande mycket i hans ord och vi ser Sveriges förslag till Unesco som steg i rätt riktning för att stoppa jaktsäsongen.”

Ämnen i artikeln:

Alice Bah Kuhnke

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.