Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Stjärne har fel om News-sajterna i Östergötland

SVT-chefen Hanna Stjärne har fel om de nya sajterna Linköping News och Norrköping News, skriver Daniel Bacelj, chefredaktör och ansvarig utgivare för Jmini och Newssajterna, samt vd:n Mats Ottosson.

Publicerad: 19 april 2017, 10:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Hanna Stjärne

I det egna webbprogrammet SVT Forum den 10 april deltog SVT:s vd Hanna Stjärne i ett samtal om mediesituationen i Sverige. Där berördes bland annat den granskning av 24 Journalistik som gjorts av SR-programmet Medierna.

Vad detta har att göra med Jmini.se och de nya nyhetssajter som vi startar i Östergötland, Norrköping News och Linköping News, är det upp till Hanna Stjärne att svara på. Vi vet det nämligen inte.

Stjärne påstår att Norrköping News och Linköping News ägnar sig åt att rerajta gammelmedia som Norrköpings Tidningar. Hur SVT-chefen vet det vore också intressant att veta. De lanseras nämligen torsdag 20 april, tio dagar efter Stjärnes sågning.

Om det är okunskap eller medvetna lögner från Hanna Stjärnes sida spelar egentligen inte så stor roll. Vill man, vilket framskymtade bland deltagarna i SVT-panelen, att gammelmedia ska ha ensamrätt på trovärdighet vore det klädsamt att ta reda på fakta.

Det hade inte varit svårt. Nedräkning finns på respektive hemsida. Stjärne kunde också gått in på Jmini.se och kollat vilken journalistik vi ägnar oss åt: egna nyheter, reportage, ekonominyheter och sport. Och en del rerajt förstås, precis som alla övriga medier.

På Jmini finns en tydlig publicistisk intriktning som går ut på att ha en egen profil – inte vara en sämre kopia av gammelmedia. Samma inriktning gäller Norrköping News och Linköping News.

Hur ser Hanna Stjärne på SVT:s egen rerajtindustri? Något ni ska sluta med?

Vi kan bara konstatera att SVT befinner sig i toppen av det medieekologiska systemet, ett system där man är hajen medan Jmini och många, många andra är plankton och sill.

Men Hanna Stjärne är inte ensam om att gå vilse i den snabba strukturomvandling medierna genomgår. Det som är nytt är dåligt, det gamla är bra.

Medievärldens Axel Andén ger uttryck för samma klamrande efter de gamla halmstråna i en bloggpost den 3 april. Den avslutas med ”gratis till vilket pris?”

Vi kan konstatera att räckvidd och annonser varit basen för hela den moderna medieutvecklingen. Om en del nu väljer att gå mot läsarfinanseriad journalistik så är det intressant, spännande att följa och förhoppningsvis framgångsrikt.

Men det lär knappast innebära att det inte finns utrymme för andra finansieringsformer, vare sig det gäller print med gratistidningar eller öppna nyhetssajter.

Vi skäms inte för att bidra till mångfald och fler journalistjobb.

Daniel Bacelj chefredaktör och ansvarig utgivare, Jmini och Newssajterna
Mats Ottosson vd, Jmini och Newssajterna

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Hanna Stjärne

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev