Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Stefan Melesko: Högt pris för DT

Publicerad: 25 september 2007, 13:07

Priset för Dalarnas Tidningar blir högt. Kanske 600 till 700 miljoner kronor. Allt beroende på hur affären genomförs och vilka som kommer att kämpa om att få ta över koncernen. Det anser medieekonomen Stefan Melesko.


– Priset blir inte en fråga om finansiella räkneövningar utan kommer att bli en ren kamp om vem som är mest angelägen att ta över Dalarnas Tidningar, säger Stefan Melesko.

Han har under lång tid studerat hur det går ekonomiskt för svenska tidningsföretag och slagits av en sak när det gäller Dalarnas Tidningar: Deras rörelsemarginal har ofta legat på en betydligt lägre nivå än genomsnittet. 2006 hamnade det dock på strax under tio procent men har under flera år legat på runt fem procent.

– Men när det gäller fjolårets resultat ska man ta med att det var under en högkonjunktur.

Lyckas man behålla fjolårets kassaflöde, som stannade på 34 miljoner kronor, samtidigt som köparna kan hitta ordentliga synergieffekter tror han att priset för Dalarnas Tidningar kan bli mellan 600 till 700 miljoner kronor.

– Om de använder samma modell som för affären med Centertidningar. Då förändrades alla perspektiv.

Faktorer som kan driva upp priset är om det blir en budgivningsprocedur. Och om företaget säljs som en helhet eller bit för bit.

– De kan tjäna ännu mer på att dela upp det, säger Stefan Melesko.

Huvudkandidater som nya ägare till Dalarnas Tidningar tror han blir antingen den konstellation som tog över Centertidningar eller Nya Wermlands-Tidningen. Den geografiska närheten ger bäst möjligheter till synergieffekter.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev