söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Statsministerns fru bör vara hemmafru anser Anitra Steen

Publicerad: 1 december 2004, 10:38

Åtta frågor till Anitra Steen, vd för Systembolaget, som inför Institutet för mediestudiers råd höll föredrag om "Systembolaget i mediernas korseld".
Vad karakteriserade rapporteringen som du uppfattat den?


– Det är tråkigt att så mycket fokus låg på min person och på drevet mot mig. Inte för att jag inte klarar det, men för att det tog uppmärksamheten från allt vi gjorde för att komma tillrätta med problemen och ändra kulturen.
Om du inte varit gift med statsministern, tror du betoningen skulle varit den samma?
– Nej, inte alls.
Vilket råd kan du ge en annan statsministerfru i en liknande situation?
– Jag börjar betvivla att en statsminister över huvud taget kan vara gift med en person i en framskjuten ställning. Det är nog bättre om statsministerns fru är hemmafru.
Vilket råd kan du ge en vd i en liknande situation?
– Att vara öppen och tillgänglig, att berätta själv. Det är enda möjligheten man har att påverka den bild som ges. Plus ha respekt för mediernas roll i demokratin. Även om man inte gillar det som skrivs så är det en granskning som utförs.
Uppfattade du alla medier på samma sätt?
– De mest kommersiella medierna som kvällstidningarna och TV4 var mest sensationsinriktade. De missbrukade information och hängde ut anställda. En reporter jagade oss en gång på motorcykel genom hela stan.
Du fick extern hjälp av konsulten Lars Thalén, vad betydde hans råd?
– Att vi kunde förstå hur man tänker på redaktionerna och försöka vara förberedda på deras frågor. Att försöka ligga före och själva ta initiativet ibland. Hans hjälp betydde väldigt mycket.
Har ni nått ut med er egen bild av händelseförloppet via er hemsida?
– Trafiken ökade när vi körde profilannonser i pressen, men den minskade snart igen.
Du har själv varit ordförande i rådet för Institutet för mediestudier. Har din uppfattning om medierna ändrats sedan dess?
– Nej, jag hade nog en nyanserad bild redan innan det här. Medierna är för mycket inriktade på personkonflikter och för dåliga på källkritik. Men deras granskande verksamhet behövs.
TORBJÖRN von KROGH

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev