Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Stark reklamtillväxt – men inte i print

Under det första halvåret i år ökade omsättningen i den norska och danska annonsmarknaden med 6 respektive 13 procent. Finanskrisen kommer dock att dämpa annonsomsättningen resten av året, skriver Christer Källström.

Publicerad: 22 augusti 2011, 05:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Norge

I Danmark har annonsutvecklingen varit ovanligt kraftig under de första sex månaderna i år. Inte sedan högkonjunkturen 2008 har danskarna sett en motsvarande tillväxt. Med undantag för print har alla medieslag gått framåt, enligt färska uppgifter från Danske Reklame- og Relationsbureauers Brancheforening (DRRB).

De elektroniska medierna internet, tv och biograf har ökat reklamomsättningen med 12 procent i Danmark och har i dag en marknadsandel på hela 66 procent. Dagstidningar, magasin och veckotidningar däremot har tappat 28 procent av sina annonsintäker jämfört med samma period i fjol.

Även i Norge minskar annonseringen i dagspressen (- 6,6 procent). Dagspressen har nu en marknadsandel på 24,5 procent, vilket är en nedgång med 3,4 procentpoäng jämfört med samma period i fjol. Däremot ser det ljusare ut för magasin och veckotidningar, som fick in 12,4 procent större annonsintäker i år. Det visar ny statistik från Mediebyråforeningen.

Liksom i Danmark är det de elektroniska medierna som attraherar de norska annonsörerna mest: nätet ökade med 9,6 procent, medan tv steg med 14,4 procent. Nätet har i dag en marknadsandel på 14 procent, medan tv ligger på 33 procent.

Kommer så denna utveckling i våra grannländer att fortsätta resten av året?

När det gäller dagstidningarna ska man inte räkna med några förbättringar. Upplagorna och läsartalen för de stora tidningarna både Norge och Danmark fortsätter att sjunka. Nu finns det i Danmark inte längre någon tidning med mer än 100 000 exemplar i upplaga.

För de elektroniska medierna ser det betydligt ljusare ut. Den ökning som vi hittills sett kommer förmodligen att fortsätta, dock inte i samma takt som tidigare. På nätet kommer det att ske förändringar framöver. Ipad och mobil kommer successivt att få allt större betydelse i annonssammanhang. Det finns också en tendens som visar att en ökande del av annonsomsättningen kommer att gå utanför medierna, och i stället hamna på annonsplattformar, som till exempel mobilapplikationer och sociala medier.

För de kommersiella tv-kanalerna i både Norge och Danmark väntas uppgången fortsätta, men inte lika starkt som tidigare. Tv-tittandet är stabilt och annonsörerna betraktar mediet som en säker kanal för att nå ut med budskapen.

Vi ska dock inte räkna med att det kommande halvåret blir lika positivt som det första. Oron på världens finansmarknader påverkar konsumenter och företag, vilket i sin tur drabbar reklammarknaden negativt. Företagens intresse för att investera i nya kampanjer och produkter minskar.

Christer Källström, Köpenhamn

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Norge

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News