Medievärldens arkiv
Stampen tror på mikrobetalningar
Publicerad: 19 augusti 2009, 08:19
Om tre år ska Stampens dagstidningar tjäna en halv miljard kronor digitalt och en betydande del ska komma från betaltjänster, enligt vd Tomas Brunegård.
– Jag tror inte bara att vi ska leta i det nya utan också försöka hitta röda trådar som går tillbaka till det förflutna, säger han.
Hans tes är att mediebranschen haft ett alldeles för litet utbud för att kunna bli kommersiellt framgångsrik digitalt.
– Vi har fokuserat på några få produkter istället för ett brett spektra av service och tjänster. Jag tror på ett jättestort utbud bestående av många små delar som tillsammans blir stora belopp.
Han tror framför allt på mikrobetalningar, och ser mobilen som det naturliga redskapet.
– Jag tror att mikrobetalningar är den viktigaste delen, men jag får gärna ha fel. Det jag säger nu är mest gissningar som baseras på känsla.
När vill vi betala med mobilen?
– Tjänsterna kan anpassas ner i människors vardag, precis när vi behöver något. Ute i båten, om jag ser moln vid horisonten, betalar jag gärna för GP:s vädertjänst.
Tomas Brunegård tror att även avgifter blir en viktig del, men inte i forma av övergripande prenumerationer utan som många små nischade prenumerationer med material från många kanaler.
Uppdelat efter intresseområden?
– Det kan vara det, eller variationer över veckan
Vad har ni på gång?
– Jag vill inte vara för specifik. Vi tror mycket på det lokala materialet, det som är unikt för en ort i Sverige. Hur det ska gå till kommer vi att fundera väldigt mycket på den närmaste tiden.
Ser du några faror med att ta betalt?
– Den stora faran är att vi har en marknad som inte är beredd att betala, och att vi därmed tappar publik. Det är därför det här är en så känslig process, men jag ser det som kommunicerande kärl, gör vi bara rätt saker kommer människor att vara beredda att betala. I tidningsbranschen har vi haft goda förutsättningar under lång tid och tappat lite av känslan för prissättning baserad på efterfrågan.
Är det här något branschorganisationen TU också borde jobba med?
– Absolut, här finns väldigt mycket som förenar oss. TU:s roll handlar om att få upp standarder för mätning, att få till tekniska standarder och att förhandla med leverantörer.
I juli meddelade Stampen att företaget kommer att införa Acap, ett protokoll för att reglera vad externa aktörer, som sökmotorer, får göra med materialet. Företaget fick då mycket kritik för att vilja låsa in sitt material.
– Vi har inte låst något, och kommer inte att låsa något material. Vi vill bara göra en markering för att få igång en diskussion. Om bara slutaggregatorn får betalt är det döden för de lokala aktörerna. Därför måste vi börja samarbeta och formera oss på nya sätt. Det har uppstått en rörelse inom tidningsbranschen med nätverk och samarbeten som inte funnits tidigare. Det är det viktiga för mig, inte den tekniska diskussionen.