Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

ST:s vd hoppas på Hälsinge-effekt

Publicerad: 17 december 2009, 15:01

Örjan Folkesson, vd på Sundsvalls Tidning, räknar med en kvalitetshöjning när kundtjänsten och annonsproduktionen samordnas inom Mittmedia-koncernen:
-    Vi hoppas på samma effekter som man upplevt i Hälsingland.


Ämnen i artikeln:

MittmediaSundsvalls Tidning

I går meddelade Mittmedia att kundtjänsten och administrationen för koncernens 17 dagstidningar ska samordnas i Falun och att all annonsproduktion läggs i Söderhamn och Östersund.

Orsaken är att koncernen under 2009 förlorat 100 miljoner kronor i annonsintäkter och att man på lång sikt endast räknar med att kunna ta tillbaka hälften av tappet.

– Sammanlagt handlar det om en övertalighet inom koncernen på cirka 50 tjänster, säger Örjan Folkesson, vd på Sundsvalls Tidning.

Enligt förslaget försvinner 21 jobb på Sundsvalls Tidning och 6 på Dagbladet. I Söderhamn kommer 25 nya tjänster att behövas och i Östersund 12. Hur många av ST:s och Dagbladets anställda som kommer att erbjudas jobb på nya orter är oklart.

Du ser inte en risk i att ni sparar för mycket och att det kan bli svårt att växla upp när konjunkturen vänder?

– Vi har sett hur andra medieföretag har gjort och vår bedömning är att bemanningen ska räcka till, säger Örjan Folkesson.

Vilka fördelar ser du med att kundtjänsten läggs på ett ställe?

– Ambitionen är att vi ska blir mer effektiva och kunna ge en snabbare service till våra kunder.

Carina Löfkvist, facklig representant för grafikerna på Sundsvalls Tidning, trodde inte att ST skulle drabbas så hårt av koncernens besparingar.

– Vi visste att det skulle bli nedskärningar, men vi hade hoppats att Sundsvall skulle bli en av orterna där annonsproduktionen skulle hamna.

Hur många tror du kan vara intresserade av att börja jobba i Söderhamn eller Östersund?

– Det är svårt att säga, men jag tvivlar på att det är särskilt många, säger hon.

Förhandlingarna startar i januari. Örjan Folkesson säger att han inte kan utesluta uppsägningar, men vill inte kommentera hur många tjänster det kan röra sig om.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

MittmediaSundsvalls Tidning

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev