Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

ST fälls för artiklar om rocktrillingar

Publicerad: 8 oktober 2012, 10:25

Trillingarna fick ut för mycket studiemedel och det polisanmäldes. Sundsvalls Tidning berättade om detta för ingående menar PO och PON.


Ämnen i artikeln:

PressombudsmannenSundsvalls Tidning

Trillingarna från Sundsvalls Tidnings spridningsområde hade fått plats en prestigefylld rockstjärneskola i USA. Och 770 000 kronor i studiebidrag från CSN. Men de gick inte hela utbildningen utan förfalskade i stället betygen. Något som slutade med en polisanmälan för grovt bidragsbrott och urkundsförfalskning.

ST skrev om detta och publicerade såväl artistnamn som bilder på bandet. De hade dock inte fått tag på trillingarna utan fick använda sig av deras brevväxling med CSN.

De tre syskonen menade att kraven från CSN inte var tillräcklig anledning för att tidningen skulle hänga ut dem på det sättet. Och att benämningen trillingbröderna var tillräckligt för att peka ut dem. Samt att ST:s beskrivning av dem gjort att de känt sig förlöjligade och helt värdelösa.

PO menar att tidningen orsakat en allvarlig publicitetsskada genom sin rapportering om att de jagas av polisen och lurat till sig skattemedel genom att förfalska usla betyg. De har bara gjort ett fåtal spelningar och heller inte fått några skivframgångar. Alltså var det inte motiverat med att peka ut dem som nu skedde.

PON går på samma linje och klandrar därför ST för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev