Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SR-chefer agerade inte mot programledaren

Publicerad: 8 november 2017, 12:14

Anställda har flera gånger tidigare larmat om den kvinnliga SR-profil som nu är under utredning, utan att ledningen agerat. Det avslöjar SVT Nyheter.


Ämnen i artikeln:

SRSexismSveriges Radio

SVT Nyheter har pratat med flera personer på redaktionen som beskriver närmanden, kränkningar, tafsanden och ovälkomna sexuella förslag, samt en kultur av härskartekniker och maktmissbruk.

Enligt SVT Nyheter fick de närmaste cheferna i början av 2017 uppgifter om att radioprofilen närmat sig en medarbetare på ett sexuellt sätt, men tog inte de uppgifterna vidare till personalavdelningen. Även för ungefär tre år sedan ska medarbetare ha larmat till SR-chefer.

SR:s programdirektör Björn Löfdahl säger att SR:s högsta ledning fått kännedom om anklagelserna mot profilen för lite drygt tre veckor sedan och att det nu pågår en utredning.

En anställd berättar att många inte velat berätta av rädsla att förlora jobbet.

”Många har genom åren haft osäkra anställningar vilket kan göra att man inte vågar säga något. Samtidigt är det här något som pågått så länge och ibland så subtilt. Gränserna har förflyttats hela tiden och vi har fått lära oss att vi ska tåla en del för att hålla henne på gott humör”, säger en medarbetare.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

SRSexismSveriges Radio

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.