Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Springares uttalande kan få journalisthatet att växa”

Publicerad: 20 mars 2017, 10:08

Peter Springares uttalande kan leda till att hatet och hoten mot journalister ökar. Det menar både NA:s chefredaktör Anders Nilsson och TU:s vd Jeanette Gustafsdotter.


Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterNerikes Allehanda

NA följer allt vad Peter Springare skriver. Men vill inte rapportera om det hela tiden.

– Vi vill inte vara en megafon för honom, säger NA:s chefredaktör Anders Nilsson.
Att Örebropolisens brottsutredare kan skriva på Facebook om att ”förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor.” och fortfarande vara i tjänst tycker han anmärkningsvärt.

– Det finns redan i dag ett problem med hot mot journalister, och den här typen av uttalanden riskerar att spä på det.

Hur är NA:s relation med polisen i Örebro i dag?

– Vi har en bra relation sedan länge. Vi har en tät och bra kontakt med polisledningen. Och min bild är att polisledningen inte stöttar Peter Springare. Men vad poliserna i allmänhet tycker och tänker vet jag inte.

– Sedan är det ju så att det var polisledningen som anmälde honom först. Och det pågår ju en utredning om han gjort sig skyldig till dataintrång.

Det är ur flera perspektiv olyckligt att en polis uttalar sig så här, säger TU:s vd Jeanette Gustafsdotter med anledning av Örebropolisen Peter Springares inlägg på Facebook.

– Peter Springares uttalande kan få journalisthatet att växa.

Strikt juridiskt har dock inte Peter Springare gjort sig skyldig till någonting anser Jeanette Gustafsdotter. Han har inte gjort ett uttalande som riktar sig mot någon enskild journalist. Men det är djupt olyckligt och kan starkt ifrågasättas, menar hon.

– Det är inte bra för samtalsklimatet och bekräftar nättrollens språkbruk.

Att Peter Springare nu också är krönikör på Nyheter Idag visar att han har en väldigt tydlig politisk agenda och därför är direkt olämplig för sin tjänst, menar Jeanette Gustafsdotter.

– Och utan meddelarskyddet så skulle han entledigas.

Hon hoppas att det Peter Springare gett uttryck för på Facebook är en enskild polismans tankar och åsikter och inte hela kårens.

– Jag hoppas att hans kollegor uttalar sig mot det.

Läs också: Polisledningen om Peter Springares uttalande

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News