tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Sportjournalister hotas och attackeras

Svenska Sportjournalistförbundet är oroat över arbetsmiljön för våra medlemmar. Flera händelser den senaste tiden har visat att medlemmarna hotas och riskerar att utsättas för våld, skriver Mats Taxén, ordförande i Svenska Sportjournalistförbundet

Publicerad: 11 november 2011, 10:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det senaste allvarliga tillbudet inträffade efter kvalmatchen Syrianska-Hässleholm i Södertälje nyligen.

Av någon anledning hade flera syrianska supportrar kommit in i den så kallade mixade zonen efter matchen. Det är området där journalister kan intervjua spelare. Två av supportrarna började slåss med varandra.

När två fotografer försökte ta bilder, stoppades de av Syrianskas funktionärer. Det föranledde supportrarna att också ge sig på fotograferna. Speciellt en av fotograferna kände sig hotad. Jag knuffades iväg och var säker på att jag skulle bli nedslagen.

Att slagsmål uppstår i det område på en idrottsplats, där sportjournalisterna arbetar, är allvarligt. Men när arrangörerna i stället för att stoppa slagsmålet försöker stoppa journalisterna är det ännu mycket allvarligare.

Västerbottens Folkblads sportreporter Jonas Fahlman attackerades efter en SM-semifinal i ishockey i våras. Därefter mordhotades han på internet. Efter samråd med sin familj och med polisen ansåg Fahlman situationen så allvarlig att han tog en paus från arbetet.

Nyligen slog en elitseriespelare i ishockey till en TV-reporter med klubban.

Vid ishockeyderbyna AIK-Djurgården i Globen är sportjournalisterna numera placerade mitt i ett område av hängivna fans. Deras aggresivitet riktas också mot journalisterna, men ännu har ingen skadats.

En enkät som Svenska Sportjournalistförbundet gjorde för några veckor sedan visar att 20 procent av Sveriges sportjournalister har blivit hotade någon gång. Bland kvällstidningsjournalister är siffran 50 procent.

Svenska Sportjournalistförbundet vill genom detta brev uppmärksamma de arbetsmiljöproblem, som finns för våra medlemmar och dessutom protestera mot arrangörernas uppträdande i Södertälje.

Vi har också skrivit protestbrev och bett om förklaringar direkt till Syrinanska FC och till Föreningen Svensk Elitfotboll.

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev