Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Sport, foto och redigering drabbas hårt på SvD

Publicerad: 20 september 2012, 12:05

Det blir färre men större enheter på Svenska Dagbladets redaktion i framtiden. Sportbevakningen ska läggas ut externt. Var annan redigeringstjänst och var tredje fotograftjänst försvinner. UPPDATERAD

Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

40 tjänster ska bort på redaktionen. Det ska bland annat lösas med fler externa partners.

Det kommer att märkas tydligast på sporten som helt ska göras av utomstående. Samtal förs med flera eventuella partners för både print- och digitala lösningar. Tanken är att köpa in färdiga sportsidor men betydligt färre än dagens.

Kulturen ska samtidigt slås ihop med Idagredaktionen och redigeringen ska omorganiseras.

Tidningens grafikredaktion kommer att upphöra som egen avdelning och även få klara sig utan egen chef i framtiden.

Fotoavdelningen kommer att minskas med fem tjänster, vilket motsvarar ungefär en tredjedel.

Redigeringen kommer att bli av med mellan 12 till 15 tjänster vilket är nära en halvering.

Samtidigt som ett antal tjänster ska försvinna är det tänkt att ett 10-tal nya ska komma till. Det handlar om kompetenser som inte finns i huset i dag.

När den nya organisationen ska fungera är inte sagt men den ska vara på plats i god tid innan den nya tidningen ska komma. Vilket enligt uppgift ska ske någon gång i början av nästa år.

Nyhetstidningens redaktion ska ledas av Kristian Lindquist, SvD Näringslivs chef är Olle Zachrison och kulturredaktionens chef är Martin Jönsson.

Detta är hur jag och redaktionsledningen ser på en ny organisation, vi kommer nu att inleda förhandlingar och det är viktigt att ha respekt för den processen. Vår bedömning är att vi med detta stärker den digitala kraften och fokuserar på kärnverksamheten, nödvändigt för att kunna leverera kvalitetsjournalistik i samtliga kanaler även framöver, säger SvD:s chefredaktör Lena K Samuelsson i ett pressmeddelande.

Hur mycket går det att banta innan läsarna flyr?

Så förändras Svenska Dagbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev