Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Spelreglerna för dagspressen tas upp i riksdagen

Publicerad: 30 januari 2013, 06:06

I Svenska Dagbladet i dag kräver TU:s högsta ledning att dagens diskriminerande regler för dagspressen plockas bort. Frågan ska också nu på morgonen diskuteras i riksdagen.


Ämnen i artikeln:

Tomas BrunegårdTU

En oberoende dagspress är ett viktigt fundament i en fungerande demokrati. Det menar TU:s ordförande Tomas Brunegård samt Raoul Grünthal och Bengt Ottosson som tillsammans utgör organisationens högsta ledning i en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag. Där för de fram fyra krav:

Avskaffa reklamskatten. Det är mer än tio år sedan riksdagen meddelade regeringen att reklamskatten ska tas bort. Reklamskatten drabbar de 30 största och inte sällan mest betydelsefulla tidningarna, vars möjligheter att bedriva kvalitetsjournalistik i motsvarande mån beskärs.

Ta ställning för en sänkt moms på digitala medier. EU:s mervärdesskattedirektiv ses nu över och det finns därmed en möjlighet att införa reducerade momssatser inte bara för tryckta medier utan också för deras digitala motsvarigheter.

Acceptera spelannonser. I flera år har staten försökt stoppa svenska medier från att ta emot annonser från utländska spelbolag. Detta skulle få som konsekvens att endast medier som riktar sig mot svenskar men är stationerade utomlands (exempelvis TV3, Kanal 5 och utländska nätsajter) skulle kunna ta emot annonser från spelbolagen.

Tydliggör spelreglerna för public service. Vi anser att public service har en viktig roll att spela, men denna roll bör balanseras av ett från staten fristående alternativ. Med dagens mediepolitik riskerar public service att få en dominans som den inte varit avsedd att få.

Nu på morgonen anordnas också ett seminarium i riksdagen om Dagspressens betydelse för demokratin.

Ämnen i artikeln:

Tomas BrunegårdTU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.