Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Sörmlands Grafiska vann om tryckerimoms

Publicerad: 3 mars 2015, 13:27

Sörmlands Grafiska vann mot Mediebolaget EWE som stämt tryckeriet på drygt en halv miljon kronor.


Nyköpings tingsrätt gjorde tummen ner för Mediebolagets EWE:s krav och ogillar de skäl som först fram bland annat avtalet parterna emellan, obehörig vinst och så kallad misstagsbetalning. Det skriver Dagens Arbete.

Mediebolaget EWE får alltså inte tillbaka de 532 123 kronor som Skatteverket krävt från tryckeriet. Dessutom ska bolaget betala Sörmlands Grafiskas rättegångskostnader på drygt 357 000 kronor.

Domstolen konstaterar att Mediabolaget utifrån dagens regler betalade för mycket i moms under den aktuella perioden, men att företaget då kompenserades genom att dra av 25 procent i sin momsredovisning. Av detta kan man inte dra slutsatsen att det som nu tryckeriet har fått tillbaka ska betalas vidare.

Domen i Kammarrätten gällande obehörig vinst och misstagsbetalning har ännu inte vunnit laga kraft. Och eftersom Mediabolaget ännu inte betalat till Skatteverket har det inte skett någon förmögenhetsförskjutning från Mediabolaget till Sörmlands Grafiska, låt vara att slutresultatet är att Sörmlands Grafiska har berikats skriver tingsrätten i sin dom.

Slutresultatet kan bli att det blir omöjligt eller orimligt svårt att få tillbaka pengar från Sörmlands Grafiska. Om så är fallet, kommer Skatteverket troligen att efterskänka skatteskulden medan Sörmlands Grafiska får behålla sina pengar skriver Dagens Arbete.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.