Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Sommarens medienyheter i korthet

Publicerad: 14 augusti 2017, 03:52

Tryckerisatsning, tv-rekord och två Googlemiljoner till ett tidningsföretag. Det är något av vad som hänt under sommaren.


Ämnen i artikeln:

GoogleKent EkerothSvenska DagbladetStampen

Uppåt för landsortspressen – katastrof för storstad
Landsortspressen ökade sin mediebyråförmedlade annonsförsäljning med 2,7 procent i juli jämfört med samma månad 2016. Men för storstadspressen var det en katastrofmånad med ett tapp 25 procent. Även kvällspressen minskade tvåsiffrigt, -15 procent. Den totala försäljningen via mediebyråer ökade med 9,3 procent under månaden.

Gota miljonsatsar på tryckeriet
Gota Media satsar 7 miljoner kronor på sitt tryckeri i Karlskrona. Bland annat på ett nytt fuktsystem och nya häftmaskiner. De nya delarna ska vara på plats och intrimmade om tre månader är målet, skriver Sydöstran.

Markus Gustafsson om Omnis DI-utmanare
I höst lanserar Omni en ny ekonomitjänst med fokus på börs- och bolagsbevakning. ”Målen kan förenklat sägas vara att uppnå samma höga gillande och stickiness som för Omni. Och det innebär att lägga ribban väldigt, väldigt högt. Den nya tjänsten ska ju på djupet förbättra och förändra hur Sveriges alla affärsläsare konsumerar nyheter, så vi kan inte lägga ribban lägre”, säger Omnis vd och medgrundare, Markus Gustafsson till Medievärlden. ”Vi släpper in 2 000 nya läsare nu i veckan. Tillsammans med dem kommer vi fortsätta att utveckla och förbättra tjänsten. Vi kommer sen släppa in fler allteftersom. Den riktiga lanseringen blir nog under det sista kvartalet.” Ekonomiredaktionen består från augusti av åtta redaktörer. ”Lägg därtill Omnis övriga redaktion som förstås bistår mycket också.”

Östersunds avancemang gav tv-rekord
Östersund tog sig i början av augusti vidare i Europa League genom att slå ut Fola Esch från Luxemburg. Men det blev även en framgång för Mittmedia som livesände matchen. • Över 45 000 startade strömmar – högsta siffran för en enskild livesändning i företagets historia. • Över 1 500 nya Plusköp på en dag – högsta siffran i företagets historia. – Vi hade hoppats på fina siffror förstås, men det här är ändå över förväntan, säger Mattias Wallström, ansvarig för sportens affärsutveckling på MittMedia i ett pressmeddelande.

Google satsar miljoner på HD-Sydsvenskans mobilprojekt
HD-Sydsvenskans ”Sensor Stories” ska samla in och förädla data från hundratusentals skånska mobilanvändare. Projektet sponsras med närmare två miljoner kronor från Google. ”Vad gör folk när det är fint väder, vilka ställen är populära på riktigt? Det finns så mycket vi skulle kunna förstärka med data när vi har den här näsan ute i Skåne, säger Emil Hansson till Sydsvenskan. Han är en av de två produktutvecklare som kläckte idén.

Kent Ekeroth vann järnrörsfilmstvisten mot SvD
Svenska Dagbladet ska betala 18 000 kronor till SD-politikern Kent Ekeroth för att tidningen använt klipp från den så kallade järnrörsfilmen utan hans godkännande. Det har Lunds tingsrätt beslutat. Tidningen ska även betala Ekeroths rättegångskostnader på 1 592 kronor, skriver nyhetsbyrån Siren.

HD prövar statens lönetvist med Stampenanställda
I samband med Stampens rekonstruktion 2016 motsatte sig staten att den lönegaranti som utbetalades även skulle omfatta fem tidigare anställda, bland annat Lena Larsson, tidigare vd inom koncernen. Tingsrätten avvisade statens krav på återbetalning av pengarna. Ett beslut som hovrätten ändrade. Nu står det klart att Högsta domstolen ska avgöra målet.

Regeringens handlingsplan ska skydda journalister från hat och hot
Regeringen antog i juli en handlingsplan, ”Till det fria ordets försvar” som ska skydda skydda journalister, politiskt förtroendevalda och konstnärer mot hat och hot. Bland annat ska en webbaserad utbildning tas fram och ska spridas till samtliga polisanställda som kan komma i kontakt med dessa ärenden. Regeringen ska också tillsammans med Polismyndigheten bjuda in berörda aktörer till samtal om hur myndighetens arbete gentemot journalister och redaktioner kan utvecklas. Det sedan många aktörer inom mediebranschen vittnat om att kontakterna med polisen behöver förbättras.

Cecilia Frisk blir publisher för TTELA. Hon lämnar därmed uppdraget som ställföreträdande ansvarig utgivare och redaktionschef på Hallands Nyheter.

• NTM Distributions vd Jan Persson tar över som styrelseordförande för MTD efter DN:s tidigare vd Lena Herrman. ”MTD är ett försäljnings- och utvecklingsbolag som under kommande år ska ta en stark position på e-handelsmarknaden, första steget togs när MTD Postlådepaket lanserades. En tjänst som levereras morgontidigt med Sveriges tidningsdistributörer till postlådan, där lokal närvaro och hög kvalitet är avgörande i slaget om kunderna. Jag ser fram emot att som styrelsens ordförande vara med och skapa förutsättningar och utveckla bolaget vidare som en last-mile aktör”, säger Jan Persson i ett pressmeddelande.

• Mathias Rutegård blir ny sportchef på UNT. ”Vi har fler roliga idéer i vår pipeline just nu, som jag hoppas att vi kan berätta mer om inom kort”, säger Mathias Rutegård till UNT där han varit ett återkommande namn på sportredaktionen i mer än femton år.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.