Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Solo G och VK klandras av PON

Publicerad: 27 april 2007, 11:54

Tidningen Solo G bröt mot god publicistisk sed genom att under rubriken Stora sillisar kritisera en utpekad kvinna för att hon har stora bröst. På samma sätt klandrar PON Västerbottens-Kuriren för en insändare om ordning i skolan och mobbning.


Solo G:s notis var införd i Bye bye-spalten i det nummer som kom ut i juli i fjol och var illustrerad med en bröstbild på en kvinna i vit, urringad klänning med bildtexten ”Så här stora är inte snyggt!” På en sida med mingelbilder i samma nummer av tidningen syntes samma kvinna tillsammans med en man vars namn och yrke uppgavs.
Enligt kvinnans anmälan var mingelbilden i sin ordning, men hon hade inte godkänt att bilden användes ockå i Bye bye-spalten.
Anmälaren är inte offentlig person och hon har beskrivits på ett kränkande och förlöjligande sätt. Inget allmänintresse ursäktar publicitetsskadan, skriver PO, vilket nämnden håller med om.

I insändaren i Västerbottens-Kuriren skrev tre politiker om  ordningen i skolan och tog bland annat upp ett fall av mobbning av en elev på en angiven ort i spridningsområdet och att länsrätten inte gått med på att flytta tre pojkar i ett mobbargäng till andra skolor. Mammorna till två av de påstådda mobbarna gjorde anmälan. De ansåg att insändaren innehöll förtal och att den spred lögner om minderåriga.
PO anser att varken offer eller förövare var utpekade i insändaren och att grund därför saknas för pressetisk kritik. Nämnden är däremot av motsatt uppfattning. Ortsnamnet var utsatt och tidningen underströk inte att det rörde sig om påstådda handlingar och inte färdigutredda gärningar, skriver PON.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.