onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Sökandet fortsätter efter försvunnen svensk publicist

Publicerad: 11 januari 2016, 08:43

Tre månader efter försvinnandet: fortfarande oklart var den svensk-kinesiske publicisten och hans kollegor befinner sig. Men nya uppgifter om bortförandet har framkommit.

Ämnen i artikeln:

Carl BildtThe Guardian

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I mitten av oktober försvann fyra publicister, varav en svensk medborgare, under en resa till Thailand. Drygt två månader senare skulle en femte publicist, från samma förslag, försvinna.

Svensk-kinesiske Gui Minhai är förlagschef på det Hongkongbaserade förlaget Sage Communications som ger ut kritiska publikationer om den kinesiska kommunistregimen. Under oktober månad försvann han och tre kollegor som också är knutna till förlaget. Informationen om hur bortförandet har gått till är knapphändig, men enligt Radio Free Asia ska publicisterna ha tillfångatagits av kinesiska myndigheter i Thailand och därefter förts vidare till Kina.

Enligt uppgifter till The Guardian såg ett vittne hur en oidentifierad kinesisktalande man väntade på Gui Minhai utanför hans semesterbostad morgonen före försvinnandet. Gui Minhai, som varit ute och handlat, mötte den väntande mannen när han kom tillbaka till hemmet. De två bytte några ord och därefter sa Gui Minhai åt vakten att ta upp hans varor till lägenheten. Bilder från övervakningskameror ska sedan visa hur den oidentifierade mannen hoppar in i Gui Minhais bil och vidare att de två lämnar platsen tillsammans.

Efter Gui Minhais plötsliga försvinnande har skarp kritik riktats mot såväl den thailändska- som den kinesiska regimen från svenska Utrikesdepartementet och internationella människorättsorganisationer.

Vi har fortfarande inga uppgifter om var mannen befinner sig, men i början av december kallade vi upp den thailändske ambassadören som lovade att skyndsamt underrätta thailändska UD om att vi ser mycket allvarligt på det här och vill att även Thailand ska prioritera ärendet, säger Joakim Edvardsson vid UD:s pressjour till Aftonbladet.

I en tweet ställde Sveriges före detta utrikesminister Carl Bildt frågan om Kina nu börjar kidnappa personer i Hongkong och andra länder: Is China starting to kidnap individuals in Hong Kong as well as other countries? Including a Swedish citizen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev