Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Sofia Mirjamsdotter: Publicistklubben blåser besökarna

Publicerad: 18 maj 2009, 09:21

När jag efteråt går igenom vad som hände, vad som sades och hur (Inger) Jalakas använde min tid blir jag mer och mer upprörd, skriver Sofia Mirjamsdotter, expert på sociala medier. För en tid sedan pratade hon på Publicistklubben i Göteborg och är upprörd å publikens vägnar för de insinuanta frågorna som ställdes till henne.


För en tid sedan ställde jag frågan i min blogg, om det finns plats för bloggare i Publicistklubben. En som jag ser det relevant frågeställning med tanke på den senaste tidens utveckling i medievärlden.

En fråga som jag tänkte kunde vara intressant att diskutera när jag den 27 april var inbjuden till PK-debatt i Göteborg för att tala om just bloggar.

Aningslöst trodde jag att jag var inbjuden på grund av mina erkända kunskaper om nya medier i allmänhet och sociala medier/bloggar i synnerhet.

Jag trodde att det fanns en uppriktig vilja från Publicistklubben att faktiskt få lite mer kunskap och insikt om hur bloggvärlden fungerar, och hur bloggande kan utveckla journalistiken.

Istället för att få tillfälle att berätta om bloggvärlden och förklara dess potential som opinionsbildare och förbättrare av journalistiken fick jag under tio minuter svara på frågor som främst rörde mitt personliga bloggande.

Frågor som hur mycket tid jag personligen lägger på att blogga och inte minst den häpnadsväckande sista frågan; Hinner du tänka? upptog större delen av den intervju som Inger Jalakas gjorde med mig.

Hon lyckades dessutom göra återkommande jämförelser mellan det personliga bloggandet och papperstidningen. När jag påpekade att det var en haltande jämförelse hänvisade hon snabbt till den följande debatten om tidningens överlevnad.

Frågorna jag fick var insinuanta, ledande, ofta längre än mina svar som hon snabbt klippte av för att få gå vidare i sina försök att leda i bevis att det här med bloggande är något som mest handlar om vad man äter till frukost. Jag blev så tagen på sängen att jag lydigt svarade.

När jag efteråt går igenom vad som hände, vad som sades och hur Jalakas använde min tid blir jag mer och mer upprörd. Inte för min egen del. Jag hade en trevlig dag i Göteborg, sov gott i hotellrummet som PK betalade och flygresan var angenäm.

Jag blir mer upprörd å publikens vägnar, den publik som kanske kommit dit för att få svar. Den publik som kommit dit specifikt för att lyssna på mig, den publik som kanske behövde få veta saker om bloggar som de inte visste att de ville veta.

Jag visste att okunskapen om bloggar är stor.

Jag var beredd på många dumma frågor.

Men jag var inte beredd på att publicistklubben ansåg att mitt personliga bloggande och huruvida jag har tid att tänka var så intressant att de flög ner mig till Göteborg för att under tio minuter genom insinuanta frågor försöka leda i bevis att det här med bloggande är en tramsig tidstjuv alternativt grogrund för fascism.

Publicistklubben har betydligt viktigare frågor än så att diskutera.

(Publicerad i Medievärlden 5/09)

Sofia Mirjamsdotter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.