Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Snart kick-off för VM-bilagor

Publicerad: 22 maj 2006, 06:37

Den 10 juni är det avspark för Sverige i fotbolls-VM. Förberedelserna har pågått länge för den stora dagen. Även inom dagspressen. (Uppdaterad version)


I fjol gjorde Sydsvenskan en rund bilaga inför premiären av fotbollsallsvenskan. Den trycktes som en helt normal fyrkantig tidning men stansades sedan ut. Tio bilagor åt gången. Sammanlagd upplaga var 130 000 ex. Från att tanken kläcktes till att den var klar var det bara fem veckor. Den unika lösningen och det unika formatet var motivet till att bilagan belönades med guld i SND/S (Society for News Design Scandinavia) årliga designtävling.
Nu stundar fotbolls-VM. Vad ska ni göra som slår fjolårets bilaga?
– Det blir en vanlig fyrkantig bilaga, säger Max Wiman, sportchef på Sydsvenskan.
– Men den kommer att bli riktigt innehållsrik.
36 sidor tjock blir den och delas ut i god tid innan avspark.
Tidningen har fyra ackrediteringar. Fem skrivare och två plåtare ska dela på platserna. Dessutom kommer reportrar och fotografer från allmänna redaktionen att åka ner och bevaka vad som händer utanför arenorna.
– Vi har närmare till Hamburg än till Stockholm, så det här är oerhört stort för oss, säger Max Wiman.
Ni verkar klara det, men hur går det för Sverige?
– De klarar sig inte vidare från gruppspelet. Laget är byggt kring ett duktigt försvar som inte längre finns?
På Göteborgs-Posten har man sedan nyår funderat på hur deras VM-bilaga ska se ut och vad den ska innehålla. Nu är man inne i slutspurten, den 9 juni ska läsarna få den 56-sidiga bilagan.
För att bevaka vad som händer i Tyskland skickar tidningen fyra reportrar, en krönikör och en fotograf. När gruppspelet är slut får de ägna sig åt att bevaka andra lag än det svenska som inte kommer att ta sig vidare. I alla fall inte enligt Peter Pettersson Kymmer som är ansvarig för VM-bilagan:
– Paraguay är ett underskattat lag, Sverige klarar sig inte.
Svenska Dagbladet kommer också med en VM-bilaga. Den 8 juni ska den nå läsarna och är planerad att vara på minst 64 sidor, går annonsförsäljningen bättre kan den bli större.
Tre reportrar och en fotograf ska bevaka evenemanget. En av dessa är Gert-Ove Gärder som gör sitt andra VM.
Hur går det för Sverige?
– Det blir minst sextondelsfinal.
Dagens Nyheter kommer att göra en bilaga som är ”lite flådigare än vanligt” enligt tidningens pr-chef Bengt Falkkloo. Den kommer ”lagom till avspark”.
DN:s VM-trupp består av fem reportrar plus en fotograf.
Hur går det för Sverige?
– Jag är optimist. Det blir minst semifinal. Med lite tur final mot Brasilien som kommer att vinna VM.
Aftonbladet ska göra en fotbollsbilaga. Och den kommer att bli väldigt stor. Mycket mer kan inte sportchefen Fredrik Lilja avslöja.
Sportbladet skickar ner ett fotbollslag, exakt 11 stycken, för att bevaka matcherna. Tre stycken från webb-redaktionen kommer att åka ner för att bland annat göra mycket webb-tv. Dessutom kommer det att finnas nyhetsteam från Aftonbladet på plats för att sköta ”huliganbevakningen”.
Det var en ordentlig trupp.
– Ja, men några får åka hem när Sverige åker ut.
Hur länge tror du Sverige klarar sig?
– Jag hoppas självklart att det går bra. Inte bara för Sveriges skull utan också för tidningsförsäljningen. Vi går vidare från gruppspelet men sedan blir det svårt.
På Expressen är man ännu mer hemlig.
Sportchefen Magnus Alselind berättar gärna om att man har gjort och ska göra flera exklusiva intervjuer men när frågan kommer om och när det blir någon bilaga blir han som en mussla.
– Det kan jag inte säga något om.
Ska ni vara den enda tidning i Sverige som inte kommer med en bilaga?
– Njae, det vet jag inte. Då får du tolka svaret själv.
För Expressens räkning åker 11 medarbetare ner allt som allt. Förutom text och bild ska de också leverera webb-tv och material till sms-tjänsten.
Hur tror du det går för Sverige?
– Jättebra. Av alla möjliga skäl, ju längre laget går desto bättre för vår försäljning. Men jag tror att det kan gå lika bra som 1994. (Då tog Sverige brons).
TT gör en storsatsning på VM. 45 tidningar har köpt den bilaga som TT gjort tillsammans med TT-Spectra. I grunden är den på 32 sidor men kan växa om den lokala annonsförsäljningen går bra. Den görs i tabloid- och berlinerformat så att kunderna kan välja det alternativ som passar den egna tryckpressen. Sammanlagd upplaga blir 1,3 miljoner.
Under fotbollsfesten kommer där att finnas fyra reportrar och fyra som jobbar med webb-tv för TT:s räkning. Alla kommer dock inte att vara där samtidigt utan man kommer att byta av varann.
– Det är jobbigt att vara ute i fem veckor i sträck, säger sportchef Göran Sundberg.
Hur går det för Sverige?
– Det blir åttondelsfinal mot Tyskland som blir för svåra.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev