Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Släckta kommentarsfält ska ge förändrad läsardialog

Publicerad: 11 januari 2016, 07:02

Sedan årsskiftet är det inte längre möjligt att kommentera artiklarna på Mittmedias sajter. Bakgrunden till beslutet är att kommentarerna blivit färre och diskussionerna ensidiga.


Ämnen i artikeln:

Dalarnas TidningarMittmediaSundsvalls Tidning

I maj 2014 fick Mittmedias sajter en gemensam sajtstruktur. För Dalarnas Tidningar innebar det att man bytte från ett kommentarsystem som krävde ett Facebookkonto till ett system där läsaren antingen behövde registrera ett konto eller behövde vara prenumerant.

Men förändringen ledde till en kraftig minskning av antalet kommentarer och till att debatten blev allt för ensidig, säger Dalarnas Tidningars chefredaktör Carl-Johan Bergman. Vilket han också beskriver som huvudskäl till att man nu valt att stänga ned kommentarsfunktionen:

Jag tycker att det är rätt steg att ta. Vi har märkt att dialogen allt mer har flyttats till Facebook. Den debatt som blev kvar i kommentarsfälten har blivit ensidig och har till stor del handlat om vissa frågor som debatterats av en och samma sida.

Att beslutet skulle vara en inskränkning av yttrandefriheten, som en del kritiker påstått, håller han inte med om:

Det här är ingen inskränkning av yttrandefriheten. Yttrandefriheten ger dig rätt att säga saker, men inte var som helst.

Enligt Carl-Johan Bergman handlar det om ett byte av kanal för diskussionen, inte om en minskning av läsardialogen:

Vi har dragit igång vår redaktionschatt, där läsarna kan kommunicera direkt med oss och vi planerar också för fler modererade chattar. På det sättet tar vi ett större och bredare grepp om läsardialogen.

För Sofia Mirjamsdotter, ledarskribent på Sundsvalls Tidning som är en del av Mittmedia, är den största skillnaden att hon får fler läsarmejl samt frågor och kommentarer kring varför kommentarsfälten är stängda. När det gäller huruvida hon upplevt en förändring av ton i läsardialogen är det mindre tydligt:

Vad gäller tonen så brukade jag ju inte moderera kommentarerna så vet inte vad jag ska jämföra med riktigt. Kommentarsmöjligheten finns ju fortfarande i sociala medier och mejlen och där ser jag ingen förändring i typen av kommentarer. skriver hon i ett mejl till Medievärlden.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev