onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Skulle du anställa någon över 65?

Ska vi arbeta till 75 år? Den senaste veckan har debatten varit intensiv. Men skulle du som chef för en redaktion anställa någon över 65?

Publicerad: 13 februari 2012, 09:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Den första svenska pensionen infördes 1913. Då var pensionsåldern 67 år. Medellivslängden var 59 år, enligt socialförsäkringsministern Ulf Kristersson (m). Nu, nästan hundra år senare, har medellivslängden ökat till 80,9 år i Sverige. Kanske tid att arbeta lite längre?

Reinfeldt är inte den förste som tycker att vi kan göra det. Förra året var 113 000 svenskar mellan 65 och 74 år fortfarande  ute i arbetslivet jämfört med 76 000 personer år 2005, enligt SCB.

Vill du arbeta lite längre, frågar jag en 62-årig kvinna som jobbar inom vården. Hennes reaktion är tydlig: -Ett idiotiskt förslag för oss som kroppsarbetar. Jag räknar dagarna till 65. Det vore bättre att sänka till 63.  Jag har, som de flesta av mina äldre kolleger, ont i ryggen, i benen och i fötterna. Vi är för få anställda och tvingas dagligen lyfta våra multihandikappade patienter.

Jag ställer frågan till några andra i min närhet, samtliga egenföretagare med koppling till mediebranschen. Alla vill jobba vidare.

Slutsats: vi ska förstås ha en flexibel pensionsålder.

Då uppstår nästa fråga: hur får man jobb igen på gamla dagar? Någon säger: – Man får väl byta bransch. Nja, hur lätt är det? En 60-åring med lust att växla ner och byta bransch har sannolikt större chanser att vinna på lotto än att hitta ett nytt jobb. DN:s ledarsida 8/2.

OK, låt oss alltså bli kvar i branschen, här är två frågor:

v) Är det någon åldersdiskriminering i mediebranschen?

v) Skulle du som chef för en redaktion anställa någon över 65?

Jag har själv varit med och skurit ner kostnader i flera mediehus och en given fråga har då varit: hur många är över 60? Vi erbjuder dem tidigare pension.  Sju av tio personalchefer har i en undersökning som gjorts av Riksförsäkringsverket förklarat att de aldrig anställer någon över 50.

Nu är jag själv över 65 men jag tycker illa om ordet pensionär och kallar mig hellre passionär. Jag sitter i flera styrelser och har ställt upp som rådgivare åt ett par medieföretag men nu börjar jag känna att jag har tid att göra lite mera. Kanske, tillsammans med några vuxna (eufemism) goda vänner, starta en ny tidning: Deadline?

En tidning som du kan ladda ner på din smartphone eller surfplatta. Jag köper sällan papperstidningar numera, sedan några månader prenumererar jag på Aftonbladet och läser den på min Ipad på morgnarna. Billigare, snabbare, senare deadline på redaktionen.

Förr i tiden, på Aftonbladet, startade vi bilagan Senior. Det var ett sätt att få en del äldre medarbetare att jobba lite mer och att attrahera de äldre läsarna. Senior dog efter en tid.

Jag har startat tidning en gång förut. För 49 år sedan tillsammans med Anders Gerdin, skoltidningen Bryt med vitaminer. Den finns inte heller kvar.

Sånt är livet förr eller senare är det deadline.

Thorbjörn Larsson

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev