Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Skriver om ett liv på Bonniers

Publicerad: 31 augusti 2011, 07:06

Han började som vikarie på Expressen. Över 40 år senare lämnade han Bonniers, då som chefredaktör för Vi i Villa. Nu kommer Björn Vingårds bok om tiden på det han kallar drömfabriken.


Att skriva memoarer var för pretentiöst. Men när Piratförlagets vd Ann-Marie Skarp tjatade lite så bestämde sig Björn Vingård för att i romanform berätta om den del av sitt yrkesliv som var sammanflätat med Bonniers.

Det är inte bara omslaget på boken Drömliv som går i rosa. Även innehållet handlar mycket om hur roligt det var när det begav sig. I det här fallet mellan 1965 och 1977.

Var det bara skoj då? Hände ingenting jobbigt?

1960-talet var en fantastiskt viktig tid. Kanske det viktigaste decenniet under hela 1900-talet. Det kände vi som var med. Att här händer något och samhället kommer aldrig att bli sig likt igen. Och som med alla förändringar var det delar som var svåra också. Och det finns till viss del med i boken.

Men rent yrkesmässigt var det sista svängen när det verkligen var en drömfabrik. Allt var roligt och allt var möjligt. En fantastiskt rolig tid, säger Björn Vingård.

I boken heter huvudpersonen Astolf Erixson, en blinkning till Pär Rådström som i boken Ärans portar skrivit om fotografen Astolf Felixson som också jobbade i drömfabriken. Men allt som står i boken är sant och har hänt enligt Björn Vingård:

Med minnets förlåtande skimmer.

Han berättar ingående om vad vissa namngivna personer gjort och tänkt.

Har du retat upp dina gamla kompisar?

Det verkar inte så. Ingen fick läsa innan. Men jag delade ut ett antal provex till några av mina gamla kompisar. Och de tyckte att det var mest kul. De har nog blivit snällare med åren.

Dina gamla flickvänner också?

De har också blivit snällare med åren. Det är ingen som klagat.

Skriva kunde han givetvis innan, efter över 40 år som journalist. Men det är en helt annan teknik att göra tidningstexter jämfört med att få ihop en hel bok menar Björn Vingård. Inte minst när det gäller längden.

Jag var lite orolig för vad som skulle hända bortom 6 000 tecken. Skulle jag bara falla ihop då? Precis som de förr i tiden var oroliga för att jorden skulle vara platt och man kunde segla över kanten. Men så är det inte. Horisonten bara flyttar på sig. Och det gör den efter 6 000 tecken också, säger Björn Vingård.

Och författandet verkar ha gett mersmak. Nu knåpar han på det som kan bli nästa bok. Huvudpersonen är densamme men mer i nutid. Men det ska bli mer av mysdeckare som Morden i Midsomer.

Men i mediemiljö förstås, säger Björn Vingård.

Utdrag ur ”Drömfabriken – en roman om Bonniers” 

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News