torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Skrev om 13-årig ”Karl-Bertil” – då kom hatmejlen

Publicerad: 11 december 2014, 13:00

Expressen skrev artikeln "Filip, 13, är Karl-Bertil Jonsson på riktigt". Då strömmade de rasistiska hatmejlen in.

Ämnen i artikeln:

Rasism

AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Expressens sociala medier-reporter Andreas Häggström, som skrev artikeln om pojken som ger julklappar till hemlösa tiggare, säger att responsen var blandad.

Pojkens initiativ hyllades i sociala medier, på Facebook och Twitter, men sedan började jag motta ett flertal mejl som innehöll ren och skär rasism. Inga hot riktade mot mig eller pojken, utan mer allmän rasism och hårda ord. Många mejlade för att upplysa mig om att dessa tiggare antagligen tjänar mer pengar än Filips föräldrar. Det var väl ungefär så det lät i samtliga mejl. Men jag fick även mejl som tackade mig och Expressen för att vi uppmärksammade det här, och det är ju skönt.

Var det något som gjorde dig förvånad?

Jag skriver ofta om den här typen av ämnen och är van vid att få en hel del upprörda mejl. Det är vardag. Men den här gången blev jag extra förvånad i och med att artikeln handlade om en vanlig, 13-årig pojke i Enköping som uppenbarligen bryr sig om andra människor och lägger sin fritid på att hjälpa behövande. Hur någon kan vara negativ till ett sådant initiativ förstår jag inte riktigt.

Hur påverkas man av den typen av respons?

I det här fallet kan jag känna en viss hopplöshet. Men som sagt, jag får aldrig några hot eller grova påhopp, så det är lugnt på så vis. Sedan en tid tillbaka har jag valt att sakligt besvara mer eller mindre alla mejl jag får och man är ganska trött i skallen efteråt.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev