Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Skavlan försvarar Åkesson-intervjun

Publicerad: 23 april 2015, 08:17

"Det här börjar likna ett landsförräderimål", säger programledaren Fredrik Skavlan till norska Journalisten efter utfrågningen i NRK:s granskningsnämnd Kringkastingsrådet. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

SkavlanJimmie Åkesson

Intervjun med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har fått tusentals klagomål från norska tv-tittare.

Många tittare reagerade på vad som uppfattades som en tuff intervju med en person som mår psykiskt dåligt. Enligt Fredrik Skavlan hade de diskuterat med en psykolog innan programmet.

Fredrik Skavlan sade att det som inte fungerade var hur de introducerade Jimmie Åkesson och vad intervjun skulle handla om, men tycker att det var en bra intervju och att det kom fram ny information om partiledaren.

Medieforskaren Espen Ytreberg tror också att förklaringen till att så många reagerade så starkt var den ”bryska övergången” från pratet om Jimmie Åkessons psykiska hälsa till en ”benhård politisk diskussion”.

Kritiken mot att Åkesson var ensam i studion besvarade Fredrik Skavlan med att den andra gästen var tvungen att lämna, av vad han trodde var praktiska skäl, och att de två brittiska skådespelerskorna från tv-serien Downtown Abbey inte skulle ha förstått vad Jimmie Åkesson sa.

Kringkastingsrådet röstade mot att göra ett uttlande om Skavlanintervjun med 11 röster mot 3.

Läs mer på norska journalisten.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

SkavlanJimmie Åkesson

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev