onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Skattepengar tillbaka för tidningarna

Publicerad: 2 december 2004, 12:42

Det kan bli rejäla skatteåterbäringar för många av landets tidningar. För högt debiterade arbetsgivaravgifter kan nu krävas tillbaka - och det handlar om miljonbelopp.


– Självklart skall tidningarna begära tillbaka pengarna från skatteverket – och då för all personal, säger Tidningsutgivarnas jurist Per Hultengård efter att regeringsrätten nyligen fastställt reglerna för förmånsbeskattning av fria tidningar till tidningsföretagens personal.
Domen innebär att fria tidningar i n t e är en beskattningsbar förmån – för redaktionell personal.
Frågan om fria tidningar till anställda inom tidningsföretag skall vara en beskattningsbar förmån eller inte har valsat runt i olika skatterättsliga instanser i flera år.
En del tidningar har i sina årsredovisningar tagit upp dessa friexemplar just som en förmån, vilket dels drabbat personalen, dels tidningen som tvingats betala arbetsgivaravgifter på den samlade förmånssumman.

Andra tidningar
har i n t e tagit upp beloppen och här har skatteverket i en del fall friat, det vill säga inte vidtagit någon åtgärd (eller också inte gjort någon skatterevision), i en del fall fällt, det vill säga krävt företagen på ”extra” arbetsgivaravgifter. Ibland har även skattetillägg påförts.
I början av året fick till exempel Skånska Dagbladet en rejäl skattesmäll. Efter en revision för åren 1996-2001 konstaterade skatteverket att samtliga anställda fått tidningen gratis – och att detta inte redovisats. Skatteverket krävde Skånskan på en halv miljon kronor – plus 100.000 kronor i skattetillägg för oriktiga uppgifter.
– Vi betalade in pengarna samtidigt som vi överklagade. Nu känns det riktigt skönt att vi fått rätt och kan kräva pengarna tillbaka, säger en nöjd
Richard Kling, SkD:s vd. Att få den tidning man arbetar på hem ingår så att säga i jobbet, det har vi hela tiden hävdat.

– Både de tidningar
som frivilligt tagit upp det här och de som ålagts skall naturligtvis kräva tillbaka pengarna, säger  Per Hultengård. Och vi tycker det är rimligt att begära återbetalning för all personal – inte bara den redaktionella. Vi driver linjen att alla personalkategorier i ett tidningsföretag skall undantas från den här förmånsbeskattningen.
Tidningarna kan kräva återbetalning för sex år tillbaka i tiden. Hur mycket pengar det handlar om finns inga samlade uppgifter på men det rör sig om miljonbelopp.

LARS OHLANDER
Lars Ohlander

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev