Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Skanskas presschef om samtalen med Grävjuryns ordförande

Publicerad: 13 april 2016, 11:28

Svenska Dagbladet fick i helgen Guldspaden för granskningen av Nya Karolinska sjukhuset. I samband med nomineringen kontaktade Skanskas presschef Edvard Lind juryns ordförande Bertholof Brännström.

Ämnen i artikeln:

SkanskaGuldspaden

Bertholof Brännström, sammankallande i Guldspadejuryn fick samtal från Skanskas presschef Edvard Lind i samband med att det blev klart att Svenska Dagbladets granskning av bygget av Nya Karolinska sjukhuset. Det första handlade bland annat om hur juryn jobbar.

Något vi aldrig pratar om med utomstående. Men jag berättade om kriterierna, säger Bertholof Brännström.

Under det andra samtalet berättade presschefen att Svenskans granskning PO-anmälts. I nomineringsformuläret ska den som skickar in bidraget uppge om det anmälts till Granskningsnämnden eller PO/PON.

Handlar det om grova sakfel eller tendentiös rapportering försöker vi reda ut vad som stämmer. Men jag kan så här på rak arm inte komma ihåg någon gång att en anmälan har påverkat oss. Och i det här fallet så hade anmälan lämnats in efter nyår så den kunde vi av den orsaken inte ta ställning till överhuvudtaget.

Det är enligt Bertholof Brännström inte ovanligt att personer eller företag som blir utsatta för en granskning som nomineras till guldspade hör av sig.

Det händer nästan varje år. Ibland kan det bli ett tiotal samtal från en och samma person.

Skanskas presschef Edvard Lind säger att han haft kontakt med Bertholof Brännström ett flertal gånger, både före och efter att det stod klart att Svenska Dagbladets granskning av Nya Karolinska sjukhuset hade nominerats.

Jag tar journalistik på allvar och håller på med ett bokprojekt som jag hoppas ska vara till glädje för både granskare och granskade. I det arbetet pratar jag med många journalister och andra som jobbar med medier. Som ordförande för ett av de mest prestigefulla priserna är Bertholof Brännström givetvis intressant. Och även om jag har invändningar mot Svenskans artikelserie, där det varit många felaktigheter om Skanska, handlade inte intervjun om priset. Den handlade i huvudsak om journalistik och några frågor om hur juryn arbetar.

Den första kontakten i höstas handlade om att Edvard Lind efter att ha hört Bertholof prata under Almedalen erbjöd sig att komma till Grävseminariet för att berätta hur det kan fungera mellan granskare och granskade.

På många företag har man ett sätt att diskutera och journalisterna ett annat. Det resulterar i många missförstånd som kan leda till att företagen sluter sig i onödan. Det skulle jag gärna ha delat med mig av.

Vid ett senare tillfälle nämnde Edvard Lind i en bisats att de PO-anmält de delar av SvD:s artikelserie som rörde Skanska.

Men det är som sagt en av många saker vi diskuterat. Jag är intresserad av att öppna upp mellan granskare och granskade, inte stänga igen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev