Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Skånskans redaktör slår tillbaka om presstödet

Publicerad: 18 maj 2009, 05:29

Lars J Eriksson, politisk redaktör på Skånska Dagbladet, skriver på Newsmill att presstödet i stort sett fungerar som det ska - och att den sexprocentiga momsen är ett långt mer omfattande stöd, som framför allt kommer de stora koncernerna till godo.


I förra veckan skrev Per Åsling, centerriksdagsman med erfarenhet från Centertidningskoncernen en kritisk artikel om presstödet på Newsmill.

Lars J Eriksson menar att presstödet fyllt sitt syfte och lett till fungerande konkurrens i Malmö och Stockholm. Dessutom har dagstidningarnas låga moms en långt viktigare subvention.

”Enbart Bonnierkoncernens tidningar med en sammanlagd daglig upplaga på 820.000 exemplar får varje år av skattebetalarna en momssubvention på närmare 400 miljoner kronor. Stampen, ägt av familjen Hjörne, som numera gått om Bonnierkoncernen i sammanlagd upplaga får ungefär lika mycket från skattebetalarna. Det kan jämföras med det driftsstöd på ungefär 65 miljoner vardera som Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet får.”

Lars J Eriksson skriver att momsbefrielsen också får annan konkurrenseffekt:

”Dessutom har de idag fräckheten att utnyttja skattesubventionerna till att inte bara kränga sina tidningar utan även till att använda tidningarna som bärare av andra produkter som DVD-filmer och CD-skivor och därmed konkurrera ut vanliga videobutiker och skivaffärer.”

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.