Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Skånskans räddning i farozonen

Publicerad: 10 december 2014, 11:34

Det hotellbygge som skulle rädda Skånska Dagbladet riskerar att inte bli av. Och den ekonomiskt redan hårt drabbade tidningen kan därmed förlora tiotals miljoner i intäkter.


Ämnen i artikeln:

Skånska Dagbladet

Stadsbyggnadskontoret i Malmö och Malmö Muséer vill inte ge tillstånd till rivning av en fastighet i anslutning till det planerade hotellet en förutsättning för att projektet ska kunna genomföras.

Byggnaden är särskilt värdefull från kulturhistorisk synpunkt, skriver Malmö Muséer i ett yttrande.

Vid en underhandsförfrågan fick vi uppfattningen att det skulle gå att riva, säger Tommy Bengtsson, vd i Skånskans fastighetsbolag.

I ett desperat försök att få in pengar gjorde SkD-koncernen i våras en överenskommelse med den norske hotellmiljardären Petter Stordalen. En stor Skånskanägd fastighet i centrala Malmö skulle byggas om till hotell.

Det hade varit väldigt bekymmersamt om den här uppgörelsen inte blivit av hyresintäkterna ska dra in tiotals miljoner som ska användas att stärka tidningens ekonomi, sa Skånska Dagbladets styrelseordförande Håkan Mattsson då.

Nu är alltså risken uppenbar att den tilltänkta kassakon inte kan förverkligas. Eller, i bästa fall, kraftigt försenas.

Jag har fortfarande förhoppningen att bygget ska kunna bli av säger Mattsson i dag

Nu står Skånskans hopp till att politikerna i stadsbyggnadsnämnden ska gå emot sina tjänstemän och bevilja rivning. Nämnden sammanträder i januari.

Om rivningen av byggnaden på S:t Gertrud 6 ej tillstyrks i stadsbyggnadsnämnden innebär det att det finns möjlighet att överklaga beslutet för att få det överprövat, i första hand i länsstyrelsen. Ett annat alternativ är att arbeta om förslaget. Bägge alternativen innebär sannolikt, så vitt jag förstår, att projektets tidplan behöver anpassas, skriver arkitekt Tomas Niklewski i ett mejl till Medievärlden.

Petter Stordalen säger, via sin talesperson Kenneth Hultgren, att vi väntar nu på kommunens beslut och får, när det är fattat se hur vi ska gå vidare.

SkD-koncernens tidningsrörelse blöder djupt. Föra året gick systertidningarna Skånskan och Nora Skåne med 37 miljoner kronor i förlust. I år har tidningarna budgeterat en förlust på 12 miljoner en förlust som troligen blir betydligt större. Enligt vad Medievärlden erfar var den samlade förlusten i augusti uppe i 20 miljoner kronor.

Vad gör ni om det inte blir några hotellintäkter?

Det får vi ta ställning till då. Jag diskuterar inte detta nu, säger styrelseordförande Håkan Mattsson.

Skånskans nya hyresgäst: Petter Stordalen 

Hotell tar över Skånskans lokaler
Lars Ohrlander

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Skånska Dagbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev