Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Skånskans publisher om Sydsvenskans presstöd

Publicerad: 29 november 2013, 06:25

Sydsvenskans ansökan om presstöd måste betyda att de tappat rejält i upplaga. Och inte anser att de har en dominerande ställning på annonsmarknaden. Det menar Skånska Dagbladets publisher Lars J Eriksson.


Ämnen i artikeln:

Skånska Dagbladet

Att Sydsvenskan nu anser att de uppfyller kraven för presstöd måste innebära att de har en hushållstäckning som är under 30 procent i huvudkommunen. Vilket är en tydlig indikation på ett stort upplagetapp. Sydsvenskans ledning kan inte heller anse att de har en dominerande ställning på den lokala annonsmarknaden. Så resonerar Skånska Dagbladets publisher Lars J Eriksson.

Han är inte orolig att ett ja till Sydsvenskan innebär mindre pengar till hans företag.

Presstödsnämnden kan inte ta från beviljade medel. Sedan finns det lite luft i systemet också. På grund av sjunkande upplagor bland annat.

I princip är han positiv till att värsta konkurrenten nu också vill ha statligt stöd för sin verksamhet.

Det ökar trycket på politikerna. De kan inte bara sitta passiva när hela branschen har så stora problem.

Lars J Erikssons lösning är enkel. I alla fall på papperet.

Ta pengar från public service. I dag är presstödet på 256 miljoner kronor. Samtidigt får public service 7 miljarder. Orimliga proportioner om de menar allvar när de säger sig värna om mångfald, och behovet av kritiskt granskande och god journalistik.

Hur går det för er upplagemässigt, har Skånskan ett rejält upplagetapp?

Visst har vi tappat, men det är inte några dramatiska siffror.

Sydsvenskan söker presstöd

Sydsvenskans presstöd

Om Presstödsnämnden säger ja till Sydsvenskans ansökan kan det maximalt bli 50 800 000 kronor i sammanlagt driftstöd. Det motsvarar 6,7 procent av Sydsvenskans omsättning 2012 och är exakt 20 miljoner kronor mer än fjolårets resultat. För 2013 var målet en vinst på 40 miljoner men det kommer företaget inte att nå.

Skånska Dagbladets driftstöd för 2013 blir 42,5 miljoner kronor. Det motsvarar 15,7 procent av omsättningen 2012 då resultatet blev ett minus på 230 000 kronor. Årets resultat beräknas bli ett underskott på mellan 30 och 35 miljoner kronor.

Ämnen i artikeln:

Skånska Dagbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.