fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Skånemedia utreder rejäl frekvensnedgång

Publicerad: 23 januari 2017, 12:44

Det kan bli aktuellt att göra om Trelleborgs Allehanda till en tredagarstidning. Tidningens bristande lönsamhet gör att kostnaderna måste ned.


Skånemedias Trelleborgs Allehanda (TA) har ekonomiska problem. Dålig lönsamhet gör att kostnaderna måste ned. Som Medievärlden beskrev i höstas är en frekvensnedgång en sparåtgärd som kan bli aktuell.

Nu pågår en utredning om vilken nivå man i så fall ska lägga sig på och under våren väntas Skånemedias styrelse få underlag för att fatta beslut.

– Vi utreder allt från tredagars, fyrdagars och femdagars till bibehållen sexdagarsutgivning, säger Skånemedias koncernchef Johan Larsson.

Han vill inte gå in på vilken frekvens som kan bli aktuell.

– Vi tittar noga på vad effekten blev i Enköping och även vad Skånska Dagbladets slopade söndagstidning betyder. Den stora frågan är ju hur prenumeranterna kommer att reagera när de får färre tidningar i veckan.

Enligt Johan Larsson skulle det vara möjligt att behålla prenumerationspriset intakt om man går från sex-till femdagarsutgivning.

– Men knappast om vi går ner till tre-eller fyrdagars. Å andra sidan skulle vi ju spara mer pengar då – det är en svår ekvation som vi hoppas kunna lösa de närmaste månaderna.

Exakt hur dåligt TA går är inte offentligt eftersom Skånemedia inte särredovisar sina tidningar. Klart är dock att TA går mot en miljonförlust medan gruppens övriga två tidningar, Kristianstadsbladet och Ystads Allehanda, klarar sig hyfsat.

2015 omsatte Skånemedia, som är en del av Gota Media, 266 miljoner kronor och gick med 13 miljoner i förlust. Trelleborgs Allehanda hade vid senaste TS-mätningen en upplaga på 7 900 exemplar.

Lars Ohlander

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev