torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Skånemedia lägger ut all sin tryckning externt.

Publicerad: 20 december 2004, 13:39

Den grafiska koncernen JMS i Vellinge utanför Malmö tar hand om tryckningen av Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda, med en sammanlagd upplaga på ca 70 000 exemplar


Uppgörelsen klubbades vid Skånemedias styrelsemöte på måndagseftermiddagen efter att olika anbud värderats.
Beslutet innebär att tryckeriet i Ystad läggs ned och att pressen i Kristianstad ”skrotas”.
YA och TA skall i fortsättningen, med start en bit in på nästa år, tryckas på JMS nyinköpta press i Vellinge.
I Kristianstad placerar JMS en ny press i anslutning till Kristianstadsbladets nuvarande presshall ( i papperslagret). Under en övergångsperiod trycks Kristianstadsbladet i Malmö (på Arbetets gamla press som nu ägs av JMS)
– Efter att i flera år ha diskuterat olika lösningar för vår tryckning har vi stannat för alternativet att anlita en extern tryckare, säger Skånemedias vd H Inge Gyllin.
Enligt Gyllin blir den externa lösningen ”några miljoner billigare” än dagens kostnad som ligger på ca 25 miljoner kronor per år.
Nedläggningen i Ystad berör ett 15-tal grafiker. I Kristianstad tar JMS över tryckeripersonalen.        

Skånemedia har haft problem
med sina två tryckerier i flera år. Pressarna är gamla och slitna. Flera olika lösningar har diskuterats. En var att köpa en ny större press med placering i Kristianstad och där trycka alla tre tidningarna. Men investeringen i 190-miljonersklassen fick ingen acceptans hos huvudägaren Bonniers. Åtminstone inte utan en kraftig ökning av lönsamheten, vilket i sin tur skulle kräva mycket kraftiga besparingar.
En annan lösning som utretts är att köpa två mindre pressar till Kristianstad och Ystad – en investering på 90-100 miljoner kronor.
– Men nu kör vi alltså hela tryckproduktionen externt och jag tror det är en mycket bra lösning, säger H Inge Gyllin.
JMS, som ägs av branschdoldisen Stefan Mannfalk har expanderat kraftigt de senaste åren och är i dag landets största icke börsnoterade grafiska koncern (omsättning ca en miljard kronor) med direktreklam och tidskrifter som huvudprodukter. JMS trycker också Metro Skåne (på Arbetets gamla press i Malmö) och Metro Mälardalen (i Köping) med en samlad upplaga på 170 000 ex
Stefan Mannfalk är på semester och har inte kunnat nås för en kommentar.

LARS OHLANDER
Lars Ohlander

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev