lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SJF tror på crowdfunding

Publicerad: 5 februari 2013, 08:51

När tidningarnas affärsmodeller är i kris måste det till andra metoder för att finansiera journalistiken. Crowdfunding kan vara en väg menar Svenska Journalistförbundet.

Ämnen i artikeln:

SJF

I en ny rapport, Alternativ finansiering av journalistiken, pekar förbundet på att crowdfounding blir allt vanligare. Inte minst internationellt.

Det väsentliga är inte var pengarna kommer ifrån, utan att lagar och yrkesregler upprätthålls, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet i ett pressmeddelande.

Det handlar då om:

att full redaktionell integritet garanteras

att spelreglerna om press- och yrkesetik efterlevs samt att det finns någon instans där allmänheten kan komma med klagomål

att utgivare finns i redaktionell ställning

att finansieringen är transparent så långt som möjligt

I rapporten konstateras också att alternativa finansieringsmetoder inte på något sätt är nytt i det svenska tidningslandskapet. Som exempel nämns LO:s bidrag till Aftonbladet och Stockholms-Tidningen samt Fria Tidningen som med en modell som bland annat bygger på donationer från privatpersoner.

Den prisbelönta amerikanska sajten ProPublica lyfts också fram. Enligt rapporten pågår det en förstudie om att starta en liknande verksamhet i Sverige.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev