lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SJF:s ordförande vill klassa hot som högmålsbrott

Publicerad: 28 mars 2009, 14:04

Journalistförbundets ordförande vill att hot mot journalister klassas som högmålsbrott och möts då av invändningen att det krävs "väldigt mycket"  för den klassningen.

Ämnen i artikeln:

SJF

Agneta Lindblom Hulthéns motargument är att hot mot en journalist inte är ett brott riktat mot en individ utan mot demokratin.
Ämnet diskuterades under det grävpass som i sista stund fick byta plats med inslaget om hur Kaliber wallraffade hos sverigedemokraterna, som måst ställas in för att det fanns en hotbild.
Återigen underströks hur viktigt det är att journalister anmäler hot, i vilken form det vara må, till polisen och låter polisen avgöra om den ska gå vidare med en undersökning. Alltför få hotbrott anmäls. Orsakerna är olika. Och, som den närvarande lokala polisrepresentanten sa, hur ska vi kunna beivra brott om vi inte vet att de begås?
Samma person menade att anmälan bör göras genom att den som hotats personligen inställer sig på polisstationen, gärna med skriftlig eller, i förekommande fall,  bandad dokumentation.
Säpo har ambitionen att bygga kunskap kring de aktörer som med olagliga medel vill påverka makthavare, politiker och journalister och håller på med en kartläggning. Säkerhetspolisen har konstaterat att företag är duktiga på att agera när något händer, men sämre på förebyggande åtgärder.
TV4 skulle kunna vara ett undantag. Där har ett säkerhetsföretag kopplats in och man jobbar systematiskt med att säkra medarbetare, särskilt de som exponeras i rutan. Det gäller även sommarvikarier. Enkla åtgärder som till exempel att se till att medarbetare och uppgifter om dem inte finns på nätet, som på Facebook.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev