fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SJF: Hellre utökat meddelarskydd än visselblåsarlag

Publicerad: 30 oktober 2014, 08:34

Journalistförbundet skriver i sitt remissyttrande till visselblåsarutredningen att det viktigaste är ett fulltäckande meddelarskydd.


AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


”Det är bra med ett starkt skydd för arbetstagare som slår larm och på andra sätt vill påtala missförhållanden och oegentligheter. Men vi vill att det grundlagsskyddade meddelarskydd som gäller offentligt anställda ska gälla hela arbetsmarknaden”, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet, i ett pressmeddelande.

Utredningen förespråkar stärkt skydd för anställda som påtalar missförhållanden på sin arbetsplats, men i första hand ska bristerna påtalas internt inom företaget.

”Lagförslaget är onödigt krångligt och medför en risk att eventuella missförhållanden stannar inom företaget. Låt de anställda själva avgöra om de vill vända sig till media direkt eller först via sin chef”, säger Jonas Nordling.

Journalistförbundet ser också en risk med att visselblåsarlagen även ska omfatta offentligt anställda.

”Offentligt anställda har redan en grundlagsenlig rätt att vända sig till media utan att först tala med chefen. Förslaget till visselblåsarlag kan på sikt innebära att meddelarskyddet för offentligt anställda urholkas”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev